ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

24/6/21

Διήμερο εκδηλώσεων στη Σκιάθο οργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 26 και 27 Ιουνίου, σε συνεργσία με το δήμο του νησιού και φορείς της περιφέρειας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά, Θερινό θέατρο, Μπούρτζι | 27 Ιουνίου | 21.00

Ο κορυφαίος βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Δημήτρης Πλατανιάς συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου θα παρουσιάσει στο θερινό θέατρο στο Μπούρτζι της Σκιάθου ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι και Τζορντάνο, καθώς και τραγούδια των Τόστι, Σαμάρα και Λαμπελέτ.

  • Σόλο χορού | Forget Me Not, Μπούρτζι | 26 & 27 Ιουνίου | 20.00-20.45 σε δύο επαναλήψεις (διάρκεια περίπου 10 λεπτά)

«Ένα σώμα αρχετυπικό, αντρικό, στέρεο, εγκλωβισμένο μέσα σε καδρόνια αναστήλωσης, αναπνέει από την αρχή. Ζωντανεύει από τον αέρα που εκπνέει ένα πνευστό όργανο δημιουργώντας τη μελωδία της αναπνοής του αλλά και της τελικής του αποδέσμευσης από τον περιορισμό. Μια εικαστική κινητική διαδρομή όπου το σώμα δημιουργεί αρχιτεκτονικές χειρονομίες. Εμπνευσμένο από την περίοδο του εγκλεισμού και τη σιωπή της πόλης», εξηγεί ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος που έχει κάνει και τη χρογραφία. Η μουσική είναι του Γιώργος Κουμεντάκης.  Χορεύει ο Ντανίλο Ζέκα, Α΄ Χορευτής του Μπαλέτου της ΕΛΣ /. Σαξόφωνο: Γκουίντο ντε Φλάβιις

  • Προβολή 5ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ | «Θυμήσου, σώμα…». Μπούρτζι | 26 Ιουνίου | 21.00

Δώδεκα μικρού μήκους ιστορίες χορού ξετυλίγονται σε απρόβλεπτες τοποθεσίες. «Θυμήσου, σώμα…» είναι ο γενικός τίτλος του 5ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που δανείζεται τον τίτλο του από το ομώνυμο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη.

Ομαδικές συνθέσεις, ντουέτα και σόλο αφηγούνται τις δικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις, σε διαδρόμους ξενοδοχείων, ασανσέρ και ερημικές παραλίες. Οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ δραπετεύουν από τη σκηνή του θεάτρου και μεταφέρονται από τον Θόλο και το πάρκινγκ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα κατασκευαστικά εργαστήρια της ΕΛΣ, και από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες της πόλης.

Τις χορογραφίες των έργων υπογράφουν οι Χάρης Κούσιος, Θανάσης Σολωμός, Μαρία Κουσουνή, Ελευθερία Στάμου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φώτης Νικολάου, Πέρσα Σταματοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Κυριακούλης. Τις μουσικές έχουν συνθέσει ο Ανδρέας Μουστούκης, η ελληνική αγγλόφωνη μπάντα StarWound, ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης, ο οποίος επιπλέον ερμηνεύει έργα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς επίσης οι Σεμπάστιαν Διακάκης, Πέτρος Λειβαδάς, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Δανάη Μπελοσίνοφ, Σταμάτης Πασόπουλος. Μέρος των έργων ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble.

Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με το έργο Dancing Cloud, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του  Α΄ Χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ. Υποστηρίζεται από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.