ΡΕΜΠΩ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

O ρεμπέτικος κόσμος του Ρεμπώ συναντά τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου στη μουσική παράσταση “Ρεμπώτικα” που παρουσιάζουν  οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης στην Αγγλικανική Εκκλησία. H παράσταση των αδελφών Καλογεράκη  στηρίζεται στη θυελλώδη σχέση του ποιητή Άρθουρ Ρεμπώ με τον Πωλ Βερλαίν μέσα από τις ερωτικές επιστολές που αντάλλαξαν. Η μουσική αφήγηση επιχειρεί να αναδείξει τα αόρατα νήματα που συνδέουν τον «ρεμπέτικο» τρόπο ζωής του Ρεμπώ με τον έντονο ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού δίνοντας τον τίτλο «Ρεμπώτικα».

Aπό τους πρώτους μοντέρνους ποιητές, o Αρθουρ Ρεμπώ εγκατέλειψε το αλεξανδρινό μέτρο της κλασικής ποίησης και χρησιμοποίησε τα πρώτα σημεία επαφής του ποιητικού του λόγου με τον υπερρεαλισμό. Μέχρι το θάνατό του, στα 37 του χρόνια, ήταν γνωστός σε έναν περιορισμένο λογοτεχνικό κύκλο της αβάν-γκαρντ που ωστόσο, άσκησε μεγάλη επιρροή στους Γάλλους υπερρεαλιστές και στους συγγραφείς της μπητ γενιάς. Ο Αλμπέρ Καμύ τον αποκάλεσε «ποιητή της εξέγερσης», ο Χένρυ Μίλλερ εξέφρασε θαυμασμό για το έργο και την προσωπικότητά του στο βιβλίο του Ο Καιρός των Δολοφόνων (1956). Αποτέλεσε είδωλο των φοιτητών του Μάη του ’68 κι ενέπνευσε διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Τζιμ Μόρισον, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Τζον Λένον και η Πάτι Σμιθ.

Η ερωτική σχέση Ρεμπώ και Βερλαίν περιγράφεται στην ταινία «Καταραμένη σχέση» της Ανιέσκα Χόλαντ (Total eclipse, 1995) με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Τμήμα του έργου του Εκλάμψεις μελοποιήθηκε το 1939 από τον Μπέντζαμιν Μπρίτεν για να τραγουδηθεί από σοπράνο ή τενόρο. Στον ελληνικό χώρο, ο Γιώργος Καρράς μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα και άλλους μουσικούς, μελοποίησαν το ποίημα Μια Εποχή Στην Κόλαση στο δίσκο τους “Υπέροχο Τίποτα”, ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος έγραψε το 1987 την όπερα «Μια εποχή στην κόλαση» σε απαγγελία Γιώργου Κιμούλη. Τον Μάιο του 2014 παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το θεατρικό έργο “Σαρλβίλ” του συγγραφέα Αχιλλέα Κούμπου (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2015).

Μια μουσική παράσταση “Ρεμπώτικα” θα γίνει στο χώρο της Αγγλικανικής εκκλησίας Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27 Σύνταγμα)

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 | 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Προπώληση 13€ | Την ημέρα της συναυλίας 15€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ Public | σε όλα τα καταστήματα και μέσω της ιστοσελίδας (tickets.public.gr)
TicketServices | τηλ. στο 210 72 34 567 και μέσω της ιστοσελίδας www.ticketservices.gr