ΡΑΦΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μεγάλη έκθεση για τον Ραφαήλ (1483 – 1520) ανακοίνωσε, πριν από λίγο, για το 2020 (Οκτώβριο) η Εθνική Πινακοθηκη του Λονδίνου, με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατό του.

Η έκθεση είναι μία από τις πρώτες που θα διερευνήσει την καλλιτεχνική πορεία του Ραφαήλ που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή σε ηλικία 37 ετών. Το σύντομο διάστημα που διήρκησε η καριέρα του, μόλις δύο δεκαετίες, στάθηκε ικανό να καθορίσει ανεξήτιλα την πορεία του δυτικού πολιτισμού έτσι όπως μόνο λίγοι καλλιτέχνες το κατόρθωσαν, πριν και μετά τον Ραφαήλ.

Ζωγράφος, αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και ποιητής της πρώιμης Αναγέννησης, ο Ραφαήλ, από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Ευρώπης, ανέδειξε με την τέχνη του το ανθρώπινο και το θεϊκό, την αγάπη και τη φιλία, τη γνώση και τη δύναμη και μας άφησε μια αθάνατη κληρονομιά. Το έργο θαυμάζεται για την καθαρότητα της φόρμας του και τη δεξιοτεχνία του.

Η έκθεση εξετάζει τους διάσημους πίνακές του και τα προσχέδια τους καθώς και το έργο του στην αρχιτεκτονική, την ποίηση και τα σχέδια για τα γλυπτά, τις  ταπισερί και  τις εκτυπώσεις. Με δάνεια από το Λούβρο, το Μουσείο του Βατικανού, το Μουσείο Ουφίτσι, την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Μουσείο Πράντο, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου θα προσφέρει  μια πρωτοφανή ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό το εύρος της δεξιοτεχνίας, της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας του Ραφαήλ.

3 October 2020 – 24 January 2021 / Xορηγός Credit Suisse