ΡΑΦΑΗΛ ΣΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ & ΛΟΝΔΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η 500η επέτειος από το θάνατο του Ραφαήλ (Raffaello Sanzio da Urbino), ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Ιταλικής Αναγέννησης, είναι η αφορμή για την έκθεση δωματίου στο Kupferstichkabinett του Βερολίνου, με πέντε έργα της Madonna από τη συλλογή του Gemäldegalerie και δύο δάνεια από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Η στρογγυλή εικόνα της Madonna Terranuova (περίπου το 1505) θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μαζί με το σχέδιο του Ραφαήλ για το κεφάλι της Madonna Terranuova από τη συλλογή του Kupferstichkabinett.

Η  Madonna με τα γαρύφαλλα (1506-08) από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου είναι ένα αριστούργημα που βγαίνει για πρώτη φορά από την Αγγλία, φιλοξενείται στην έκθεση  του Βερολίνου και αποτελεί το επίκεντρο της.  Αφήνει την Αγγλία για πρώτη φορά από την εποχή που την  αγόρασε το μουσείο. Ο Ραφαήλ ζωγράφισε αυτή τη λατρευτική εικόνα λίγο πριν εγκαταλείψει τη Φλωρεντία για τη Ρώμη και την εμπνεύστηκε από τη διάσημη σύνθεση της «Madonna Benois» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η οποία βρίσκεται τώρα στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Mε την επέτειο του Ραφαήλ ασχολούνται επίσης αυτή τη χρονιά η Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον που, από τις 16 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει 25 εκτυπώσεις και σχέδια με στόχο να φανεί πώς ο συνδυασμός καλλιτεχνικών παραδόσεων, το ευρύ φάσμα και άμεση επιρροή της τέχνης του, ο Ραφαήλ διαμόρφωσε το πρότυπο της αισθητικής αριστείας για τους μεταγενέστερους καλλιτέχνες και τους μελετητές της εποχής του. Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερα σχέδιά του: του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου (περ. 1506, Εθνική Πινακοθήκη), το σχέδιο για τη λεγόμενη Belle Jardinière (La Vierge à l’Enfant avec le petit Saint Jean-Baptiste, 1507 ή 1508, Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι), μια αναπαράσταση των προφητών Ησαΐα και Ιωνά και μια μελέτη για ένα τμήμα των τοιχογραφιών στην εκκλησία της Santa Maria della Pace στη Ρώμη.

Η χρονιά κλείνει με τη μεγάλη έκθεση “Ραφαήλ” στην Πινακοθήκη του Λονδίνου (από 3 Οκτωβρίου). Διάσημοι πίνακες και  σχέδια του μαζί με το έργο του στην αρχιτεκτονική, την ποίηση, τη γλυπτική, στις ταπισερί και τις εκτυπώσεις, παρέχουν τη δυνατότητα να θαυμάσει κανείς το εύρος της δεξιοτεχνίας, της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας του Ραφαήλ. Στην έκθεση συμμετέχουν με δάνειά τους το Λούβρο, το Μουσείο του Βατικανού, η Πινακοθήκη Ουφίτσι, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Μουσείο Πράντο.