“ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ” ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΡΝΧΑΡΝΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 2/6/22

H νουβέλα «Βαδίζοντας» του κορυφαίου αυστριακού συγγραφέα σύγχρονης λογοτεχνίας Τόμας Μπέρνχαρντ είναι εμπνευσμένο από τους περιπατητικούς διαλόγους των αρχαίων φιλοσόφων μεταφερμένους στην εποχή των σύγχρονων συγκρούσεων. Καταγράφει τους διαλόγους επί παντός επιστητού ανάμεσα στον ανώνυμο αφηγητή και τον φίλο του Όλερ, με τη γνωστή εσωτερική μάτια του Μπέρνχαρντ με μόνιμο σημείο αναφοράς τον κοινό τους φίλο Κάρερ, ο οποίος έχει οδηγηθεί στην παράνοια.

Το κείμενο οδηγεί τον αναγνώστη στον παράλογο, σκοτεινό και ασυνήθιστα σαρκαστικό κόσμο του Μπέρνχαρντ όπου παρελαύνουν τα ζητήματα που απασχολούν τον συγγραφέα σε όλο του το έργο: τα ανθρώπινα αδιέξοδα, η αυτοκτονία, η ατομική ιδιαιτερότητα ενάντια στις συμβάσεις εξετάζονται μέσα από το καυστικό χιούμορ του συγγραφέα, την αφηγηματική του δεινότητα, το μοναδικό στιλ γραφής και τη φιλοσοφική οξύνοια που τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ κατατάσσεται στους κορυφαίους συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας, μαζί με τον Σάμουελ Μπέκετ και τον Τζέιμς Τζόις. Το έργο του έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο επίτευγμα στη λογοτεχνία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

T. ΜΠΕΡΝΧΑΡΝΤ “ΡΙΤΕΡ,ΝΤΕΝΕ,ΦΟΣ”