“Την ΠερσίδαΝ”, “μολώντες λάβετε”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: αναδημοσίευση

Σε παράσταση, «θεατρικό δρώμενο», «αρχαιοπατριωτικού περιεχομένου που ανέβασε ένα «νέου τύπου» κρυφό σχολείο ελληνοεκπαιδεύσεως – η «Ελληνική Αγωγή» για παιδιά και ενήλικες – και το οποίο διευθύνεται από ολόκληρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τυγχάνει δε και πολυβραβευμένο από ολόκληρη (πρώην) υπουργό Παιδείας, την κ. Άννα Διαμαντοπούλο», αναφέρεται ο Παντελής Μουκάλας σε άρθρο του, χτες, στην κυριακάτικη «Καθημερινή».

“Το δρώμενο” – γράφει ο συντάκτης-  “έγινε «σε κάποιο αλσύλιο και απόλαυσε έκτακτη δημοσιότητα από το δελτίο ειδήσεων του  Star πάντα ευαίσθητο σε θέματα πολιτισμού. Τί είδαμε εκεί; Καμιά εικοσαριά μαθητές της «Ελληνικής Αγωγής», με κοντάρια, κράνη, ασπίδες και σπαθιά, συν το τζιν και τις ελβιέλες τους, μοιρασμένοι σε Έλληνες και Πέρσες, αναπαρέστησαν τη μάχη των Θερμοπυλών. Διότι «η σχολή διδάσκει ιστορία με βιωματικό τρόπο», όπως εξήγησε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ευγενία Μανωλίδου.”

«Λίγο πριν από το «Μολών λαβέ» λοιπόν (το οποίο, όταν το απευθύνουμε σε πολλούς πολεμίους, έχει τη μορφή «μολώντες λάβετε», όπως μας δίδαξε πρόσφατα διά του Twitter ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, προφανώς επειδή το λανθασμένο ωμέγα, «μολΩντες», φαίνεται αρχαιοπρεπέστερο από το ταπεινό πλην σωστό όμικρον), ο μαθητής που παίζει τον Ξέρξη λέει στους υποτελείς του, στα αρχαία βέβαια: «Ει τους Έλληνας καταστρεψόμεθα, γην την ΠερσίδαΝ αποδέξομεν τω Διός αιθέρι ομουρέουσαν». Πρόκειται για απόσπασμα από την «Ιστορία» του Ηροδότου, ελαφρώς προσαρμοσμένο: «Αν  νικήσουμε τους Έλληνες, θα κάνουμε την Περσία να συνορεύει με τον ουρανό του Δία».

«Ο Ηρόδοτος όμως δεν θα ’γραφε ποτέ «την ΠερσίδαΝ», γιατί οι άλλοι Έλληνες, κάτι τύποι σαν τον αδυσώπητο Αριστοφάνη, θα τον χλεύαζαν σαν Πέρση που μόλις κακόμαθε τα ελληνικά: «Μα καλά, ούτε ότι δεν παίρνουν νι στην αιτιατική τα τριτόκλιτα δεν ξέρει, η Περσίς, της Περσίδος, την Περσίδα;» Ο μαθητής μιας σχολής που του διδάσκει σίγουρα ότι οι βάρβαροι μαλλιαροί τρώνε το νι και ότι η εκφορά του νι οξυγονώνει το μυαλό και αναπτύσσει γρήγορα το νινί, υπερδιόρθωσε ενστικτωδώς τον Ηρόδοτο με την μπογδάνειο βεβαιότητα ότι το (λαθεμένο) «την ΠερσίδαΝ» ηχεί αρχαιοπρεπέστερο από το σωστό πλην «κολοβό» «την Περσίδα». Και τόσοι σοφοί δάσκαλοι στη σχολή; Ουδείς άκουσε το καμπανιστό λάθος; Ουδείς κατάλαβε το πολύ σοβαρότερο λάθος, ότι το παιδί εκφέρει άστοχα συνταγμένη την πρόταση, αφού δεν κατανοεί ότι το άρθρο της δοτικής ενικού «τω» συνδέεται με το «αιθέρι» και όχι με τη γενική «Διός», οπότε όλη αυτή η εμπορικώς αποδοτική υπόσχεση περί «βιωματικής σχέσης με την ιστορία» γίνεται ατμός και συναντάει ψηλά στον γαλανό ουρανό μας τη δέσμευση για «μπουλντόζες στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα»; Μα τι θα βραβεύσει του χρόνου η κ. Διαμαντοπούλου;»

“…Μοιραία, λόγω της ανιστόρητης ιδεοληψίας που τις σκηνοθετεί και τις χορογραφεί, οι αναπαραστάσεις αυτές, ιδιαίτερα της ταλαιπωρημένης μάχης των Θερμοπυλών, καταντούν του κιτς η μάνα.» καταλήγει το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα. «Το ξέρουμε από τη χούντα και τις ελληνοχριστιανικές «γιορτές» της στο Καλλιμάρμαρο.Το μάθαμε και από τις ετήσιες πανηγυρτζίδικες συνάξεις της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες, με τους «νέους Λεωνίδες», ντυμένους κομάντο, να χαιρετούν ναζιστικά και να ανάβουν πυρσούς ξεπατικωμένους από τα χιτλερικά σόου. Να προσβάλλουν δηλαδή βαρύτατα τον τυραννομάχο Λεωνίδα και τους συντρόφους του, Σπαρτιάτες και Θεσπιείς. Ποιους Θεσπιείς. Αυτούς δεν τους αναφέρουν καν οι πιστοί ενός κακοχωνεμένου σπαρτιατισμού.»