“THE THREAD”/Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Επιπλέον παραστάσεις τον Δεκέμβριο για τη διεθνή χορευτική παραγωγή “The Thread”, προγραμμάτισε το Μέγαρο Μουσικής προτού το έργο αρχίσει το ταξίδι του στις πιο γνωστές σκηνές του κόσμου. Συγκεκριμένα, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη εκτός από τις παραστάσεις που θα δοθούν από τις 20 έως τις 24/11 και από τις 3 έως τις 4/12/2019, το έργο θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο για άλλες τρεις βραδιές, την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Η  παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που αντιπροσωπεύει την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου έχει έντονο τη γνωστό συνθετικό στίγμα του Βαγγέλη, ενώ πλαισιώνεται από διακεκριμένους σολίστ παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.). Η σύνθεση αυτή πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που καθηλώνει το κοινό.

Ο Ράσσελ Μάλιφαντ με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος κάνοντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά, με τη βοήθεια δυο ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαγευτικό έργο, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια στην παράσταση την αρχική «χορογραφία»

Ο «χορογράφος του φωτός» Μάικλ Χαλς, που το ελληνικό κοινό γνωρίζει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Ράσσελ Μάλιφαντ όσο και τον Άκραμ Καν ή τον Ρομπέρ Λεπάζ, δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής, ενώ η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντιζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνεόμενη από αρχαία μινωικά αγγεία.

Η ιδέα της παράστασης «The Thread» γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια, τον Γενάρη του 2016, από τη Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ από το 1991, η οποία αποφάσισε να υλοποιήσει ένα τολμηρό όραμα. Να δημιουργήσει μια πρωτογενή παραγωγή χορού με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων ελλήνων χορευτών (12 χορευτών σύγχρονου και 6 χορευτών παραδοσιακού χορού). Μια παράσταση που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Η ονομασία «The Thread» προέρχεται από τον μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχτούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.Το έργο παρουσιάστηκε στο Sadler’s Wells του Λονδίνου και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, Η μεγάλη διεθνής παραγωγή, στην οποία η ελληνική παράδοση συνυπάρχει αρμονικά με τον σύγχρονο χορό, ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία – χορογραφία του Russell Maliphant [Ράσσελ Μάλιφαντ], μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, φωτισμούς του Michael Hulls [Μάικλ Χαλς] και κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου. Ερμηνεύει σύνολο 18 χορευτών (συμπαραγωγή Λάβρυς, Sadler’s Wells, Marche Teatro, ΜΜΑ).

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη  / 20 – 24/11 και από τις 3 – 4/12/2019.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Τιμές εισιτηρίων/ Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: 20 € ● Ζώνη Ε: 25 € ● Ζώνη Δ: 35 € Ζώνη Γ: 45 € ● Ζώνη Β: 55 € ● Ζώνη Α: 65 € ● Διακεκριμένη Ζώνη: 75 €

https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2354&showid=5087#5087

τηλ.:210 72 82 333