“ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΤΥΡΕΡ” ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  16/11/21

Η πρώτη μεγάλη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο του γερμανού καλλιτέχνη της Αναγέννησης  Άλμπρετ Ντύρερ (Albrecht Dürer) εδώ και σχεδόν 20 χρόνια ανοίγει, τελικά, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, στις 20 Νοεμβρίου, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές τη χρονιά που πέρασε λόγω του κλεισίματος της πανδημίας .

Με πίνακες, σχέδια, χαρακτικά και γράμματα, η έκθεση αυτή παρακολουθεί τα ταξίδια του Ντύρερ  στην Ευρώπη, ζωντανεύοντας τον ίδιο τον καλλιτέχνη, τους ανθρώπους και τα μέρη που επισκέφτηκε. Χαρτογραφώντας τα ταξίδια του στις Άλπεις, την Ιταλία, τη Βενετία και την Ολλανδία, η έκθεση διερευνά την επιρροή που άσκησε στον καλλιτέχνη η επαφή και η ανταλλαγή ιδεών με Ολλανδούς και Ιταλούς καλλιτέχνες της Αναγέννησης, πώς διαμορφώθηκε η δημιουργικότητά του και αυξήθηκε η φήμη και η επιρροή του σε όλη την Ευρώπη.

“Τα ταξίδια του Ντύρερ” αρχίζουν από τη Νυρεμβέργη και την καλλιτεχνική του εκπαίδευση και στη συνέχεια ακολουθεί το πρώτο του σημαντικό ταξίδι στις Άλπεις και την Ιταλία. “Ο Άγιος Ιερώνυμος” στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, με το λεπτομερές τοπίο και την εξαιρετική οπίσθια όψη, μαρτυρεί την τεράστια εξέλιξη στο έργο του Ντύρερ μετά την επίσκεψή του στην Ιταλία στα μέσα της δεκαετίας του 1490 και ειδικότερα την εποχή του Ντύρερ στη Βενετία το 1505-7. Μεγάλη έμφαση δίνεται στο τελευταίο ταξίδι στην Ολλανδία, το 1520-1. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν μερικές από τις πρώτες μελέτες του για την ανθρώπινη αναλογία. Οι επισκέπτες θα βιώσουν την εξέλιξη της καριέρας του Ντύρερ τα χρόνια που ακολούθησαν την επιστροφή του στη Νυρεμβέργη, όταν δημιούργησε τα χαρακτικά που έγιναν μερικά από τα πιο γνωστά έργα του, όπως το “Melancholia” και «Άγιος Ιερώνυμος».

Εκτός από έργα με θρησκευτικά θέματα, η έκθεση περιλαμβάνει πορτρέτα και μερικά από τα πιο όμορφα και συναρπαστικά σχέδιά του στα οποία ο Ντύρερ κατέγραψε τους ανθρώπους, τα μέρη και τα ζώα που είδε.

Το «Dürer’s Journeys» συγκεντρώνει δάνεια από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού «Madonna and Child» του καλλιτέχνη (περίπου 1496/1499) από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, που δεν έχει ξαναδεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη του Λοδίνου σε συνεργασία με το Μουσείο Suermondt-Ludwig, Aachen του οποίου η έκθεση για τον Ντύρερ το 2020–2021 οργανώθηκε για να τιμήσει την 500ή επέτειο από το ταξίδι του καλλιτέχνη στην πόλη, το 1520–21.

 

Video