ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ “ΤΑ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ” ΤΟΥ ΜΠΑΧ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

23 /6/21

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από  λίγο το φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου ακυρώνεται η συναυλία με το έργο του Μπάχ ” Τα κατά Ιωάννη” στο Ηρώδειο, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

O σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, ιδρυτής και διευθυντής δύο μουσικών σχημάτων – Χορωδία Μοντεβέρντι (Monteverdi Choir) και οι Άγγλοι Σολίστες Μπαρόκ (English Baroque Soloists), έχει συνδέσει το όνομά του με τη μουσική της Αναγέννησης και την ιστορική αναβίωση έργων μπαρόκ. Στη διάρκεια του lockdown την περασμένη άνοιξη, δύο από τα μουσικά σχήματα που έχει ιδρύσει και διευθύνει, ξεκίνησαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στις εκκλησιαστικές καντάτες του Μπαχ. Για κάθε θρησκευτική γιορτή του λουθηρανικού ημερολογίου, προβλήθηκε, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση, μια από τις ηχογραφήσεις τους για το διάσημο πρότζεκτ τους Bach Cantata Pilgrimage (Προσκύνημα στις Καντάτες του Μπαχ).  Συνεχίζοντας να εξερευνούν το έργο του μεγάλου συνθέτη, παρουσιάζουν στο Ηρώδειο Τα κατά Ιωάννην Πάθη (1724), ένα έργο που έγραψε ο Μπαχ ειδικά για τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Πιστεύω ότι η μουσική του Μπαχ (1685-1750) μεταφέρει ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και πίστης, το οποίο μπορεί να αγγίξει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από κουλτούρα, θρησκεία ή μουσικές γνώσεις», σημειώνει ο Γκράντινερ. Στις 4 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στον ρόλο του Ευαγγελιστή θα δούμε τον νέο Βρετανό τενόρο Νικ Πρίτσαρντ (Nick Pritchard), ο οποίος έκανε αίσθηση στην πρόσφατη δισκογράφηση από την MCO της Μεγάλης Λειτουργίας του Μπαχ. Τον Ιησού θα ερμηνεύσει o ανερχόμενος μπάσος Γουίλλιαμ Τόμας (William Thomas), ενώ τον Πιλάτο o σταθερός συνεργάτης του Γκάρντινερ, μπασοβαρύτονος  Άλεξ Άσγουερθ (Alex Ashworth). Μαζί τους η σοπράνο Σάρλοτ Λα Θροπ (Charlotte La Thrope), ένας κόντρα τενόρος και ο τενόρος  Πήτερ Ντέβορεν (Peter  Davoren).

Η ερμηνεία του έργου θα γίνει με όργανα εποχής, όπως σταθερά υποστηρίζει και προτείνει ο Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ.

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Τα κατά Ιωάννην Πάθη, BWV245 / Με ελληνικούς υπέρτιτλους

 

Monteverdi Choir – English Baroque Soloists – John Eliot Gardiner

Τα κατά Ιωάννην Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Μουσική διεύθυνση John Eliot Gardiner

Σολίστες Nick Pritchard τενόρος (Ευαγγελιστής), William Thomas βαθύφωνος (Ιησούς), Alex Ashworth βαθύφωνος (Πιλάτος), Charlotte La Thrope σοπράνο, Reginald Mobley κόντρα τενόρος, Peter Davoren τενόρος

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού / 2 Ιουλίου, 21:00