“ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ!” ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Οι  Anish Kapoor, Grayson Perry, Bob and Roberta Smith είναι ανάμεσα στους 400 καλλιτέχνες και διανοούμενους από το χώρο του πολιτισμού που προειδοποιούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει τις μισές δημιουργικές του μονάδες και να καταστεί μια «χέρσα πολιτιστική περιοχή», εκτός εάν η κυβέρνηση βρει έναν καλύτερο τρόπο για την οικονομική τους υποστήριξη.

Σε ανοιχτή επιστολή, που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak και τον Γραμματέα Πολιτισμού Oliver Dowden, η επικεφαλής της Ομοσπονδίας Δημιουργικών Βιομηχανιών, Caroline Norbury, αναφέρεται ότι πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η Ομοσπονδία σε 2.000 ιδρύματα έδειξε ότι μόνο ένας στους επτά οργανισμούς έχει τους πόρους για να παραμείνει λειτουργικός μέχρι το τέλος Απριλίου, και μόνο οι μισοί απ΄αυτούς μπορούν να δουν τα αποθέματά τους να διαρκούν πέρα ​​από τον Ιούνιο. Περισσότεροι από τους μισούς δημιουργικούς οργανισμούς και επαγγελματίες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χάσει όλα τα έσοδά τους.

«Πρέπει να ενεργήσουμε και να δράσουμε γρήγορα», γράφει η Norbury στην επιστολή. «Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει επείγουσα χρηματοδότηση για τους πολιτιστικούς οργανισμούς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις του Covid-19». Η επιστολή αναφέρει ότι οι δημιουργικές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου αντμετωπίζουν «βαθύ πρόβλημα» και ότι  οι υφιστάμενες κυβερνητικές διατάξεις αποτελούν τροχοπέδη γι’ αυτή την κατηγορία επαγγελματιών.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου που υπέγραψαν την επιστολή είναι και οι Grayson Perry, Jeremy Deller και ο διευθυντής  της  Whitechapel, Iwona Blazwick, οι μουσικοί Nick Cave και Rufus Wainwright και ο ηθοποιός ο Stephen Fry.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση  του Ηνωμένου Βασιλείου έχει, ήδη, από το Μάρτιο, δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ύψους 160 εκατομμυρίων £ (199 εκατομμύρια δολάρια) για τους καλλιτεχνικούς φορείς στην Αγγλία, αλλά δεν έχουν όλοι τα προαπαιτούμενα για να υποβάλουν αίτηση για ενίσχυση. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πολιτισμού και με το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για την αμοιβή των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων σε ποσοστό έως και το 80% των πρόσφατων αποδοχών τους.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης θεωρείται αναγκαία και θα αποδειχθεί σωτήρια αυτή τη στιγμή- υποστηρίζουν οι φορείς- θυμίζοντας ότι οι καλλιτέχνες είναι εκείνοι που καλούνται να συνεισφέρουν στην ανακούφιση των ανθρώπων που πλήττονται από τη νόσο του Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμισή της, προσφέροντας με το έργο τους χαρά, συμπόνοια και νόημα στην κοινότητα.

 

Με πληροφορίες από Artnet