“ΣΚΥΦΤΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝΕ”: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΙΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 23/11/21

Η νέα συλλογή διηγημάτων “Σκυφτοί περάσανε” του θεσσαλονικιού συγγραφέα Γιάννη Ατζακά θα παρουσιάσουν οι εκδόσεις Άγρα, στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021,ώρα 20.00 στην Αίθουσα Βαβέλ (Εξώστης / Περίπτερο 15)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Σπύρος Γιανναράς συγγραφέας, μεταφραστής, Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ και ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιάννης Ατζακάς.

H έκδοση περιλαμβάνει εφτά διηγήματα με δανεισμένο τον τίτλο από το ομώνυμο ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη και με εμφανή την επιρροή της γραπτής παράδοσης του Παπαδιαμάντη. Τα διηγήματα προβάλουν μορφές που επέλεξαν να ζήσουν σε χαμηλούς τόνους και να περάσουν ανόθευτα τη ζωή τους, “σκυφτά”, πέρα από την αστική νοοτροπία, τον εκσυγχρονισμό και την επίπλαστη ευδαιμονία. Ο συγγραφέας δίνει το λόγο στους περιθωριακούς αυτούς ανθρώπους, τους ανασύρει από την αφάνεια την οποία και ο ίδιος βίωσε ως παιδί. χωρίς οικογένεια, στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης την περίοδο 1949-1955, ως «αποσυνάγωγος» και στιγματισμένος, απόγονος αριστερού πατέρα αντάρτη, πολιτικού πρόσφυγα στην Ανατολική Ευρώπη, που τον συνάντησε μετά από 30 χρόνια.

O Γιάννης Ατζακάς εμφανίστηκε στα Γράμματα μετά τη συνταξιοδοτησή του από τη μέση εκπαίδευση όπου εργάστηκε ως φιλόλοφος. Το έργο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.