“SIMBIOSIS” του OLARUF ELIASSON

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Στο Kunsthaus της Ζυρίχης  παρουσιάζεται, κατ΄αποκλειστικότητα, από τον Ιανουάριο 2020, μια μεγάλη ατομική έκθεση του Olafur Eliasson (1967) του διάσημου καλλιτέχνη, γνωστού διεθνώς για την αφοσίωσή του στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, ο οποίος συχνά εμπλέκεται σε διάλογο, κατ΄αντιπαράθεση, με πολιτικούς και ΜΚΟ. Για την πολύχρονη αυτή δράση του ο Olafur Eliasson διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, Πρέσβης Καλής Θέλησης για την κλιματική δράση των Ηνωμένων Εθνών.

Σ΄αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί η έκθεση στη Ζυρίχη “Symbiotic seeing” με την ελληνική προέλευση. Επίκεντρο της  “Συμβίωσις” είναι μια νέα εγκατάσταση που εκτείνεται σε χώρο 1.000τ.μ.του Kunsthause και αντιμετωπίζει ένα βασικό ζήτημα της εποχής μας: τη σχέση και την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπινων και μη ανθρώπινων όντων στη Γη. Στη “Συμβίωση”, μικρές στροφές, ρεύματα και δονήσεις σχηματίζονται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών, καθώς η ομίχλη αντιδρά στη θερμότητα του σώματος και τις κινήσεις των ανθρώπων που στέκονται από κάτω. Η συνοδεία ήχου προέρχεται από ένα ειδικά διαμορφωμένο ηχητική σύνθεση από τον Hildur Gudnadottir που έπαιξε ζωντανά σ’ ένα τσέλο από ένα ρομποτικό βραχίονα – την αγανάκτηση προς την τεχνητή νοημοσύνη και τη δημιουργία μη βιολογικών υποκατάστατων της ανθρωπότητας που θα είναι νέοι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας.

Ο Δανο-Ιρλανδός καλλιτέχνης μιλάει άμεσα στις αισθήσεις του θεατή. Η κεντρική εγκατάσταση συνοδεύεται από νέα γλυπτά και μικρά ελαφρά έργα. Το θέμα της “Συμβίωσις” αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία του Eliasson και του επιμελητή Mirjam Varadinis. Το «Symbiotic seeing» ασχολείται με τη συνύπαρξη και τη συμβίωση και θέτει στόχους για την ανάπτυξη μιας θεμελιώδους μετατόπισης της προοπτικής. Ο Eliasson μας προσκαλεί όχι μόνο να προβληματιστούμε για την αλλαγή του κλίματος – ως συνέπεια της ανθρώπινης δράσης – αλλά και για την κατανόηση του ατόμου ως μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος.  Ο ίδιος θέλει να διερευνήσει κριτικά τη σχέση και την ιεραρχία μεταξύ ανθρώπων και άλλων ειδών στη Γη και δημιουργεί χώρους για άλλους τρόπους κοινής διαβίωσης. Μεταφράζει με επιτυχία αυτές τις σύνθετες θεωρητικές συζητήσεις σε καταστάσεις εσωτερικού χώρου που όχι μόνο προσελκύουν ανθρώπους αλλά και τους αγγίζουν, παράλληλα, συναισθηματικά και τους κινητοποιούν, σωματικά.

Olafur Eliasson είναι πεπεισμένος ότι η γλώσσα της τέχνης έχει τη δυνατότητα να φέρει τους ανθρώπους σε εγρήγορση. Είναι γνωστός για έργα διαστημικής φύλαξης που προτρέπουν το κοινό να προβληματιστεί για τον εαυτό του και τον κόσμο, καθώς τα βιώνουν. Από το στούντιο του στο Βερολίνο, ο Eliasson εργάζεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με μια μεγάλη ομάδα ειδικών σε τομείς που καλύπτουν το σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική, την έρευνα και τα πολυμέσα. Εκτός από τις ομάδες και τα εργαστήρια, το στούντιο έχει τη δική του κουζίνα, όπου τα γεύματα λαμβάνονται από κοινού.

Στον κατάλογο της έκθεσης «Olafur Eliasson: Symbiotic Seeing» (Snoeck-Verlag, 160 σελίδες, CHF 39) παρουσιάζεται η εξέλιξη της έκθεσης μέσα από κείμενα επεξηγηματικά της έμπνευσης και την έννοιας του θέματος καθώς και τα νέα έργα που περιλαμβάνονται. Οι συγγραφείς είναι η Caroline A. Jones, ιστορικός τέχνης, Donna J. Haraway,  φεμινίστρια και ιστορικός των φυσικών επιστημών Lynn Margulis, θεωρητικός της εξέλιξης και βιολόγο και, ο φιλόσοφος Thimothy Morton. Δημοσιεύεται, επίσης, μια συνέντευξη στην οποία οι επιμελητές Mirjam Varadinis και Olafur Eliasson μοιράζονται τις σκέψεις τους.

Ο κατάλογος έχει ήδη εξαντληθεί και επανακυκλοφορεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Kunsthaus Zürich

17 Ιανουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 2020

Video