“PORTALS/ΠΥΛΗ” ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 8/6/21

Στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο και νυν Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής ανοίγει στις 11 Ιουνίου η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης PORTALS«Portals | Πύλη» σε επιμέλεια Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ και Μαντλέιν Γκρίνσταϊν, Pritzker director στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου. Επίκεντρο της έκθεσης η παγκόσμια σκηνή της τέχνης σήμερα, με 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες που εκθέτουν έργα τους στους αναμορφωμένους από το ΝΕΟΝ χώρους του τεράστιου κτιρίου: το ισόγειο, το αίθριο και το κτίριο του πρώην Τελωνείου, συνολικής επιφάνειας 6.500 τ.μ.

Τα έργα συνυπάρχουν με κοινωνικά κινήματα, συμβολικές χειρονομίες, κοινές μνήμες, έννοιες όπως η ισοτιμία και η κοινωνική δικαιοσύνη, η συλλογικότητα, η πολιτιστική κατανόηση της ιστορίας και της πολιτικής, το κοινό παρελθόν, παρόν και μέλλον, μαζί με μια αίσθηση ανάτασης και ελπίδας για συνδιαμόρφωση του μέλλοντος να διαπερνά όλη την έκθεση.

Από την κεντρική είσοδο, ο επισκέπτης αντικρίζει το μεγάλο αίθριο με την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή που συμβολίζει το δημόσιο χώρο – την αγορά της έκθεσης: «Σε αυτόν τον χώρο αφηγούμαστε την ιστορία της μετάβασης που αναδεικνύει τις προκλήσεις, τους προβληματισμούς, τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στο παγκόσμιο περιβάλλον» ανέφερε κατά την παρουσίαση η Ελίνα Κουντούρη. Ανάμεσα στα έργα υπάρχουν 15 νέες αναθέσεις σε καλλιτέχνες, ειδικά για τον χώρο μαζί με έργα των Γιάννη Κουνέλη και Βλάση Κανιάρη, Μαρία Λοϊζίδου και Νίκο Ναυρίδη, έργο του οποίου κοσμεί στην πρόσοψη του κτηρίου και υποδέχεται το κοινό.

Στους άλλους χώρους της έκθεσης παρουσιάζονται έργα που «πραγματεύονται την πολιτιστική διάσταση της Ιστορίας και της πολιτικής», το θέμα της γλώσσας ως στοιχείο ταυτότητας, η πολιτική και ο εθνικισμός, με αναφορά και στη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, σύνθεση με τα πρωτοσέλιδα ως μέσο να αντιληφθούμε τη βαναυσότητα της πραγματικότητας. Σε άλλα σημεία υπάρχει η έννοια της ισοτιμίας σε σχέση με την εργασία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους πόρους οι φωνές των γυναικών του κόσμου και η απόδοση φόρου τιμής στη ‘Magna Carta’ του 1215 από την Cornelia Parker. Η συνθήκη της πανδημίας και μαζί της η ανασφάλεια που αυτή προκαλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί στο κόσμο αναπτύσσοται σε άλλους χώρους.

Για «ένα κτήριο που ξανασυστήνεται στο κοινό» μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, δηλώνοντας ότι «η ανακαίνισή του θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί», ενώ ο πρόεδρος του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μίλησε για το νέο πολιτιστικό χώρο που πρόσφερε και για την ανάγκη να συμπορεύεται κανείς με την εποχή του και κατ΄επέκταση τη σύγχρονη τέχνη.Το κόστος της ανακαίνισης εκ μέρους του ΝΕΟΝ ανέρχεται στο 1.200.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο εγκαινιάζεται και το υπόγειο του κτηρίου με την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Sisyphus / Trans / Form».

 

Ώρες λειτουργίας:Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 12 μ. – 8 μ.μ., Πέμπτη 12 μ. – 9 μ.μ. και Κυριακή 11 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 – 9 μ.μ. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων neon.artsvp.co.