“ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΦΥΣΗ” ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΛΛΑ ΜΠΟΡΓΚΕΖΕ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΡΩΜΗ – “Πίσω στη φύση”(Back to Nature), η υπαίθρια έκθεση του δήμου της Ρώμης σ΄ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα ιστορικά πάρκα της αιώνιας πόλης, στους κήπους της Βίλλα Μποργκέζε, παρουσιάζει μια σειρά εγκαταστάσεων που σχεδιάστηκαν από διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες για εξωτερικούς χώρους  για να συνομιλήσουν με τους καθημερινούς επισκέπτες και περιπατητές του πάρκου.

Σε επιμέλεια του Costantino D’Orazio η παράθεση της σύγχρονης τέχνης στους κήπους της Βίλλα Μποργέζε αντικατοπτρίζει το μέλλον και την ανάγκη οικοδόμησης μιας νέας σχέσης με τη φύση, ιδιαίτερα σε αυτή την περίπλοκη περίοδο αλλαγής του κλίματος και της πανδημίας που μας προέκυψε και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια απόλυτη καινοτομία στον πολιτιστικό προγραμματισμό της πόλης: είναι το πρώτο συντονισμένο έργο με εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης ως μέρος μιας στρατηγικής του δήμου της πόλης για την ενίσχυση των ιστορικών πάρκων της πρωτεύουσας. Τα έργα συζητούν χάρη στη διαφάνεια, η οποία επιτρέπει να τα θαυμάσει κανείς σε αρμονία με τη φύση του πάρκου και σε τέλεια συνύπαρξη μεταξύ τους. Το περπάτημα στο πάρκο επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν την αντιστοιχία μεταξύ της αρχιτεκτονικής του πάρκου και των φυτών που το κατοικούν σε μια διαδρομή από το Parco dei Daini και την περιοχή Piazza di Siena, στο Μουσείο Carlo Bilotti και Μουσείο Pietro Canonica.

Πρόκειται για έργα των: Andreco, Mario Merz, Davide Rivalta, Grazia Toderi, Edoardo Tresoldi, Nico Vascellari καθώς και έργα από τις συλλογές μουσείων του δήμου – του Benedetto Pietromarchi (μουσείο Carlo Bilotti ) και Memo Paladino (μουσείο Pietro Canonica).

Από το εντυπωσιακό διπλό Igloo του Mario Merz και το νέο έργο του Mimmo Paladino – δέκα μεγάλες σημαίες εμπνευσμένες από τις λεπτομέρειες των γλυπτών και της φύσης του πάρκου – στο Back to Nature, αλληλοεπιδρούν έργα που έχουν σχεδιαστεί για την περίσταση και έργα που βρίσκουν μια νέα ταυτότητα στο πάρκο. Ο Andreco προτείνει Drops , μια πρωτότυπη εγκατάσταση στο Parco dei Daini. Ο Davide Rivalta εκθέτει ένα μεγάλο χάλκινο βούβαλιο με τη μέθοδο χαμένου κεριού, σε διάλογο με τα λιοντάρια που εμφανίζονται στα σκαλιά της Εθνικής Πινακοθήκης Σύγχρονης και Σύγχρονης Τέχνης. Η Grazia Toderi παρεμβαίνει στο λεγόμενο Loggia dei Vini, ένα περίπτερο του 17ου αιώνα στα σύνορα με την Porta Pinciana, παρουσιάζοντας τη νυχτερινή τηλεοπτική εγκατάσταση Red Map, επιμέλεια της Alessandra Mammì. Ο Edoardo Tresoldi , που συμμετείχε για πρώτη φορά σε δημόσια εγκατάσταση στη Ρώμη, φέρνει στη Villa Borghese Etherea, ένα μεγάλο διαφανές και κατοικήσιμο γλυπτό που θα συνομιλήσει με τα δέντρα του Parco dei Daini. Ο Nico Vascellari παρουσιάζει στο Casa del Cinema ένα έργο βίντεο που δημιουργήθηκε για την περίσταση, σχεδιασμένο ως αφιέρωμα στη φύση, το οποίο συνοδεύει το βλέμμα του κοινού σε ένα νοσταλγικό διαχρονικό δρομολόγιο, στη διάρκεια του οποίου είναι δυνατόν να ζήσει κανείς μια αμφιλεγόμενη συναισθηματική εμπειρία, μεταξύ της προσδοκίας ενός επερχόμενου γεγονότος και συμφιλίωσης με το περιβάλλον

Το Back to Nature, στη Villa Borghese είναι παραγωγή του Δήμου της Ρώμης – Τμήμα Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Επίβλεψη Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Καπιτωλίου και διοργανώνεται από το Zètema Progetto Cultura. Για την πραγματοποίησή του συνεργάστηκαν φορείς της πόλης όπως: Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης (επιλογή των καλλιτεχνών), Azienda Speciale Palaexpo και Santa Cecilia Conservatory of Music.

 

Διάρκεια έως 13 Δεκεμβρίου 2020