“Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ” ΤΟΥ ΧΙΡΣΤ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ ΤΟΥ ST. MORITZ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ST. MORITZ – Ο Ντάμιεν Χίρστ, ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης, παρουσιάζει περισσότερα από 40 έργα σε έκθεση στο ελβετικό χειμωνιάτικο θέρετρο St. Moritz, με πρωταγωνιστή το γλυπτό The Monk, ύψους 3,66 μέτρα, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο κέντρο της παγωμένης λίμνης της πόλης.

Η έκθεση “Mental Escapology”, η οποία θα ανοίξει τον επόμενο μήνα (19 Ιανουαρίου-23 Φεβρουαρίου) αναπτύσσεται σε τέσσερις εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ένα άλλο έργο, Two Figures with Drum, θα τοποθετηθεί στη βορειοανατολική άκρη της λίμνης. Και τα δύο κομμάτια εμφανίστηκαν για τελευταία φορά στο Hirst’s headline-hit 2017, την έκθεση Treasures from the Wreck of the Unbelievable στη συλλογή Pinault, στη Βενετία.

Άλλοι χώροι της έκθεσης είναι το Forum Paracelsus, ένα κτήριο του 18ου αιώνα που βρίσκεται στην τοποθεσία ενός αρχαίου ιαματικού λουτρού. Αναγνωρίσιμα έργα από τη σειρά Φυσικής Ιστορίας – πτώματα ζώων διατηρημένα σε φορμαλδεΰδη – και μια φωτορεαλιστική ζωγραφική με τίτλο Surgical Tools for Caesarean θα προβληθεί στον νεοκλασικό χώρο.

Το Kaleidoscope Paintings, το οποίο αναφέρεται «ο πνευματικός συμβολισμός της πεταλούδας» σύμφωνα με τον ιστότοπο του Χιρστ, θα προβληθεί στην προτεσταντική εκκλησία στο κέντρο της πόλης. Θα παρουσιαστούν επίσης αόρατα έργα της σειράς Ζωγραφικής Spot (Pharmaceutical) της δεκαετίας του 1990, διακοσμημένα με τυχαία ακανόνιστα σημεία.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Jason Beard, ο οποίος στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον Χιρστ σε διαδικτυακά και εκδοτικά έργα και οργανώνεται από τον έμπορο Oscar Humphries. «Τα περισσότερα δάνεια προέρχονται από τον καλλιτέχνη. Μερικά βασικά έργα δανείστηκαν από ιδιωτικές συλλογές », λέει ο Humphries και διευκρινίζει ότι τα έργα δεν πωλούνται. “Είναι- είπε- μια έκθεση ποθ οργανώνεται με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση του δήμου St. Moritz, μια δημόσια έκθεση, η πρώτη του Ντάμιεν στην Ελβετία. Η επιθυμία μας ήταν να κάνουμε κάτι χειροπιαστό, μεγάλο, χαρούμενο που να επιβεβαιώνει τη ζωή σε αυτόν τον δύσκολο, ψηφιακό και απομακρυσμένο κόσμο στον οποίο ζούμε ».