“ΜΠΕΝΕΝΤΕΤΑ”: ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  9/5/21

ΚΑΝΝΕΣ – Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει η νέα ταινία του Πολ Βερχόφεν, Μπενέντετα (Benedetta) που θα κάνει πρεμιέρα στο φετεινό Φεστιβάλ των Καννών (6-7  Ιουλίου 2021). Το επίσημο τρέηλερ μόλις κυκλοφόρησε και προβάλει την ιστορία της καλόγριας Μπενέντετα Κάρλινι, τα θαύματά της, την εξουσία που επιχείρησε να επιβάλει στο χώρο της – τη μονή και την γύρω κοινότητα – και, τέλος, τη λεσβιακή σχέση της με μια νεαρή γυναίκα στο μοναστήρι, θέμα που αποτελεί και το επίκεντρο της ταινίας.

Η ταινία διαδραματίζεται στα τέλη του 15ου αιώνα, με την πανούκλα να καταστρέφει τη γη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να αντιμετωπίζει τις αναταρχές της Αντιμεταρύθμισης. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο  Immodest Acts: The Life Of A Lesbian Nun In Renaissance Italy (εκδ. 1986) της Τζούντιθ Μπράουν- ιστορικός στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ- η οποία ανακάλυψε έγγραφα σχετικά με τη μοναχή στα κρατικά αρχεία της Φλωρεντίας ενώ ερευνούσε την οικονομική ιστορία της περιοχής και τον ρόλο των Mεδίκων. Τα έγγραφα αυτά αποτελούσαν, ως επί το πλείστον, αποσπάσματα σειράς ερευνών που έγιναν στο διάστημα 1619 – 1623, πρώτα από τον  εκκλησιαστικό αξιωματούχο της πόλης (provost) και στη συνέχεια από τον παπικό έξαρχο (nuncio) με στόχο να προσδιορίσουν εάν η μοναχή Μπενέντετα της μονής  Μητέρα του Θεού, ήταν ένας αληθινός θεϊκός οραματιστής ή θύμα μιας «διαβολικής εμμονής». Στη διάρκεια της έρευνας η Μπενέντετα κατηγορήθηκε και για άλλα σοβαρά αδικήματα: δόλια θαύματα (συμπεριλαμβανομένων των αυτοκαταστροφικών «στιγμαμάτων»), μια δραματική γαμήλια τελετή με την ίδια και τον Χριστό ως γαμπρό και μια παθιασμένη ερωτική σχέση με μια άλλη μοναχή αδελφή. Καταδικάστηκε στη φυλακή του μοναστηριού, όπου πέθανε περίπου 35 χρόνια αργότερα.

Γεννημένη από εύπορους γονείς η Μπενεντέτα Καρλίνι μπήκε στο μοναστήρι σε ηλικία εννέα ετών. Στα είκοσι τρία, άρχισε να έχει οράματα θρησκευτικής και ερωτικής φύσης. Η ιστορία της αποτελεί είναι ένα σπάνιο παράδειγμα της ζωής μιας μη αριστοκρατικής γυναίκας της εποχής και, σύμφωνα με τη συγγραφέα, τον πληρέστερο απολογισμό των λιγοστών λεσβιακών ερωτικών υποθέσεων που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη δυτική ιστορία.

Το ρόλο της καλόγριας ερμηνεύει η Βιργινία Εφίρα. Μαζί της εμφανίζονται η Σαρλότ Ράμπλινγκ, η Δάφνη Πατακιά και ο Λάμπερτ Ουίλσον.

 

Video