“ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ” ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ BAUHAUS ΣΤΟ ΝΤΕΣΑΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΝΤΕΣΑΟΥ – Οι Γερμανοί κριτικοί τέχνης επέλεξαν το Μουσείο Bauhaus στο Ντέσαου, ως “Μουσείο της Χρονιάς 2020”. Το κτίριο, το οποίο άνοιξε το 2019, όχι μόνο διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του Bauhaus ως “το πιο σημαντικό σχολείο σχεδιασμού τον 20ο αιώνα” αλλά και μεταφέρει την ιδέα Bauhaus “εντυπωσιακά στο παρόν”, δήλωσε το γερμανικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA με έδρα την Κολωνία τη Δευτέρα (25.1).

Η θαρραλέα απόφαση να τοποθετηθεί το νέο Μουσείο Bauhaus στο κέντρο του Ντεσάου, σ’ έναν απρόσωπο εμπορικό δρόμο αντιπροσωπεύει μια επιτυχημένη επέμβαση στον αστικό ιστό “και συμβάλλει σημαντικά στην πολιτιστική αναζωογόνηση της άλλοτεβιομηχανικής πόλης της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία βομβαρδίστηκε άσχημα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης των κριτικών. Υπογραμμίστηκε θετικά το γεγονός ότι η ιδέα της έκθεσης εστιάζει λιγότερο στα έργα των δασκάλων του Bauhaus και περισσότερο στη διδασκαλία και τη μάθηση και ότι έχει δοθεί έμφαση στις δημιουργικές διαδικασίες αντί του μύθου Bauhaus.

Η Ένωση Κριτικών Τέχνης τόνισε, επίσης, ότι η ανοιχτή σκηνή στο ισόγειο του μουσείου, εκτός από τις προσωρινές εκθέσεις, αντιπροσωπεύει ένα άλλο σημαντικό συστατικό – της «ισχυρής σύνδεσης μεταξύ της κλασικής και της σύγχρονης τέχνης – στοιχείο που χαρακτηρίζει το Μουσείο Bauhaus». Η Ένωση επισημαίνει ακόμη ότι η συνεργασία του μουσείου με 36 σχολεία είναι υποδειγματική για την πολιτιστική εκπαίδευση.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ιδρύματος Bauhaus Dessau, Regina Bittner, σε δηλώσεις της για τη διάκριση του μουσείου ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το βραβείο! Το γεγονός ότι διάσημοι κριτικοί τέχνης επέλεξαν το νεαρό ακόμα Μουσείο Bauhaus στο Ντέσαου, ως Μουσείο της Χρονιάς 2020, είναι μια πολύ ιδιαίτερη αναγνώριση της δουλειάς.”

Το Μουσείο άνοιξε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019. Το νέο κτίριο κόστισε περίπου 28,5 εκατομμύρια ευρώ και πληρώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Για την «Έκθεση της Χρονιάς», οι κριτικοί επέλεξαν την«Καλλιτέχνες και πράκτορες – Καλλιτεχνικές παραστάσεις και μυστικές υπηρεσίες», στο Hartware MedienKunstVereins στο Ντόρτμουντ. Η έκθεση οργανώθηκε με αφορμή την 30η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, παραμένει ανοιχτή από το φθινόπωρο του 2019 και παρουσιάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ μυστικών υπηρεσιών και τέχνης στα κομμουνιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

 

Με πληροφορίες από το monopol-magazin.de