“ΜΑΙΤΡ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ” ΠΡΩΤΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΡΩΣΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

“Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα”, η κλασική σοβιετική ιστορία του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, “όταν ο Διάβολος κατέβηκε στη Μόσχα”, κατατάχθηκε ως το πιο δημοφιλές βιβλίο μεταξύ των Ρώσων κρατουμένων – ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το “Έγκλημα και τιμωρία” του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ακολουθούμενο από το “Ο κόμης Μόντε Κρίστο” του Αλέξανδρου Δουμά στην τρίτη θέση.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ποινών (FSIN) συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τα πιο δημοφιλή βιβλία μεταξύ των κρατουμένων, ως μέρος μιας εθνικής εκστρατείας που ονομάζεται “Books Are Your Friends”.

Στην κατάταξη των πρώτων 10 βιβλίων είναι τα μυθιστορήματα «Πόλεμος και την Ειρήνη» του Λέοντος Τολστόι,  «Τρεις σωματοφύλακες» του Αλεξ.Δουμά,  «Αδελφοί Καραμαζόφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφκι, «Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ», «Ο ήρεμος Ντον» του Mιχαήλ Σολόχωφ,  «Άννα Καρενίνα» και «Ανάσταση» του Λ. Τολστόι.

Άλλοι δημοφιλείς συγγραφείς μεταξύ των κρατουμένων είναι οι  Νικολάι Γκόγκολ,  Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, Θεόδωρο Ντρέιζερ,  Ερίχ Μαρία Ρεμάρκ,  Μπόρις Ακούνιν, Γκουζέλ Γιάχνα και Ντάρια Ντόντσοβα.

Το FSIN είπε ότι οι προτιμήσεις των κρατουμένων στη λογοτεχνία είναι μεν διαφορετικές, αλλά κυρίως διαβάζουν μυθοπλασία. Ειδικότερα, «στις ανδρικές φυλακές» οι κατάδικοι προτιμούν ιστορικά βιβλία, περιπέτειες, ιστορίες με ντετέκτιβ και μυθιστοριογραφία. Στις φυλακές  γυναικών,  δημοφιλές είδος είναι τα ρομαντικά μυθιστορήματα. Στις εκπαιδευτικές μονάδες, η λογοτεχνία περιπέτειας είναι πιο δημοφιλής “, ανέφερε ο TASS εκπρόσωπος του FSIN.

Στη Ρωσία υπάρχουν 1.137 βιβλιοθήκες στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτές οι βιβλιοθήκες έχουν συνολικά 5 εκατομμύρια βιβλία ή περίπου 100 βιβλία ανά τρόφιμο, με μεγάλη ποικιλία τίτλων και ειδών, καθώς και βιβλία και περιοδικά στο σύστημα Braille για άτομα με προβλήματα όρασης.

Στη φωτογραφία – Μια τοιχογραφία της γάτας Begemot, από το ” Ο μαιτρ και η Μαργαρίτια” στολίζει τη σκάλα που οδηγεί στο Μουσείο Bulgakov στο κέντρο της Μόσχας (Valery Sharifulin / TASS)

Πηγή: Moscow Times