“ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΘΕΑ” ΤΟΥ ΜΑΡΙΟ ΒΙΤΤΙ, ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Έκθεση με μορφές λογοτεχνών και στιγμιότυπα από τον ασπρόμαυρο φωτογραφικό κόσμο του Μάριο Βίττι παρουσιάζονται στην έκθεση που οργανώνεται στην Ύδρα από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και τον δήμο του νησιού.

Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι –ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο Τζουζέππε Ουγκαρέττι, o Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ο Στρατής Τσίρκας, ο Τάκης Σινόπουλος και άλλοι– ζωντανεύουν , στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού και της Αθήνας ή σε εσωτερικούς χώρους, σε θεατρικές σκηνές και λογοτεχνικές συντροφιές και μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής πιά, στο διάστημα 1948 – 1981, στα χρόνια που διαμόρφωσαν και καθιέρωσεαν τα έργα αυτών των ανθρώπων.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού “Μελίνα Μερκούρη”. Στον ίδιο χώρο, την ημέρα των εγκαινίων, θα γίνει η εκδήλωση για την αναγόρευση του Μάριο Βίττι σε επίτιμο δημότη της Ύδρας.

Για τον μεγάλο Ιταλό ελληνιστή θα μιλήσουν ο Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας και διευθυντής του ΜΙΕΤ, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ.

Ο Μάριο Βίττι, από τους σημαντικότερους μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχει συμβάλει με το έργο του στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και στην καλλιέργεια των ελληνικών σπουδών στην Ιταλία.

Οι μεταφράσεις Ελλήνων λογοτεχνών, κυρίως της γενιάς του ΄30, αλλά και οι πολλές μελέτες του γνώρισαν στο ιταλικό κοινό  την ελληνική λογοτεχνία στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι έρευνες του Μάριο Βίττι σε ιταλικές Βιβλιοθήκες, έφεραν στο φως άγνωστα τεκμήρια και άγνωστα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας όπως το επτανησιακό θεατρικό έργο, της Ευγένας, αλλά και πάμπολλα τεκμήρια της ζωής του Ανδρέα Κάλβου, μαζί με άγνωστα ώς τότε ιταλόγλωσσα λογοτεχνικά έργα και κριτικά κείμενά του.

Η συνεισφορά του στα Ελληνικά Γράμματα αποτυπώθηκε επίσης στη συγγραφή ειδικών μελετών για σημαντικές μορφές, για κρίσιμα ζητήματα ή κομβικές στιγμές της νεοελληνικής λογοτεχνίας (μελέτες για το έργο του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, για την ιδεολογική φύση και τη λειτουργία της ελληνική ηθογραφίας κ.λπ.). Αποκορύφωμα του έργου του υπήρξε η συγγραφή της Ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας, στη δεκαετία του ΄70.

Ο Μάριο Βίττι γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926 και από το 1946 ζει στην Ιταλία, όπου σταδιοδρόμησε ως πανεπιστημιακός καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας σε διάφορα Πανεπιστήμια (Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Λευκωσία). Ερευνητής γραμματολόγος με σημαντικές ανακαλύψεις, μεταφραστής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα ιταλικά και ειδικευμένος μελετητής της ποίησης του Σεφέρη και του Ελύτη, εξέδωσε, μεταξύ άλλων: Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας (ιταλ. 1971· ελλ. 1978, 2016), Η Γενιά του Τριάντα. Ιδεολογία και μορφή (ελλ. 1977, 2000) και Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας (ελλ. 1978, 1991).

Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού “Μελίνα Μερκούρη”

Πληροφορίες / Κρατήσεις, τηλ.: 22980 52550