“ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ” στο ΘΕΑΤΡΟ REX

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το έργο εξελίσσεται στην καρδιά της δεκαετίας του 60. Αρχίζει την άνοιξη του 1963 κι τελειώνει την άνοιξη του 1964. Μιαν εποχή που όλα έδειχναν προς ένα καλύτερο  αύριο. Μιαν εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν πως έκλεισαν οι οδυνηροί λογαριασμοί της δεκαετίας του 40, αλλά, την ίδια στιγμή, στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας δούλευαν οι δυνάμεις του διχασμού. Αυτό το συλλογικό τραύμα έγινε το πλαίσιο και το θεμέλιο των 19 χαρακτήρων του έργου. Αυτό τους έδωσε φωνή και όνομα. Ο Νίκος (Λάμπρος Κωσταντέας), ο Αντώνης (Γιώργος Τσούρμας), ο Ιάσων (Σπύρος Κυριακός), ο Ναπολέων (Τζώρτζης Παπαδόπουλος), η Ρίτα (Μαριαλένα Ροζάκη), ο μπαμπάς (Μάξιμος Μουμούρης), η μαμά (Τζίνη Παπαδοπούλου), η θεία Τζίνα (Εύα Σιμάτου), ο θείος Στάθης (Πάνος Σταθακόπουλος), η θεία Ρενάτα (Τζόυς Ευείδη), ο κύριος Ερρίκος (Σταύρος Καραγιάννης), η κυρία Θάλεια (Ελίτα Κουνάδη), η εξαδέλφη Ειρήνη (Εριέττα Μανούρη), ο θείος Κώστας (Κωνσταντίνος Γαβαλάς)…. Γυναίκες με κρεπαρισμένα μαλλιά και κόκκινα νύχια. Άντρες σιωπηλοί με σκούρα κοστούμια που μυρίζουν καπνό και αβάσταχτη μελαγχολία. Και έφηβοι. Έφηβοι έκπληκτοι μπροστά στη ζωή που ξετυλίγεται ξαφνικά μπροστά τους. Έκπληκτοι από τη ζωή που εκρήγνυται βίαια μέσα τους. Έφηβοι που ψηλαφούν τις πρώτες τους πληγές.

Πρόκειται για ένα μουσικό έργο για όλα όσα βρίσκονται πέρα από αυτά που μπορούν να περιγράψουν οι λέξεις και να κατανοήσει το μυαλό. Για τη μυστική πατρίδα όπου αγκαλιάζονται τα αντίθετα και ο πόνος συμπληρώνει τη χαρά και την ολοκληρώνει. Εκεί που το μαρτύριο και η ευτυχία γίνονται ένα στην ουτοπία του έρωτα. Αυτή τη δύσβατη Νεφελοκοκκυγία, που μόνο οι ποιητές μπορούν να την επισκέπτονται χωρίς διόδια.

Η παράσταση ανεβαίνει στις 20 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο Rex Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Το νέο έργο “ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ” υπογράφει το συγγραφικό δίδυμο Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου, ύστερα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου, σε δική τους σκηνοθεσία. Η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού και τους στίχους των τραγουδιών η Αφροδίτη Μάνου.

Μουσικοί επί σκηνής: Αλέκος Βασιλάτος (Κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (Βιολί), Σοφία Ευκλείδου (Τσέλο), Κώστας Ιωαννίδης (Κλαρίνέτο, Σαφόφωνο), Θόδωρος Κοτεπάνος (Πιάνο)

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ», Πανεπιστημίου 48

Πώληση: Ταμεία θεάτρου,  στα τηλ. 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), ), στο www.ticketservices.gr και στο  tickets.public.gr

Video