“ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ” ΤΟΥ ΛΑΚΛΟ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΗ BLINDSPOT

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Άλλη μία θεατρική διασκευή ανεβαίνει στην αθηναϊκή σκηνή. Αυτή τη φορά στο διάσημο έργο της γαλλικής λογοτεχνίας, τις «Επικίνδυνες σχέσεις» του Πιέρ Σοντερλό ντε Λακλό. Η θεατρική ομάδα blindspot μεταφέρει το έργο στην εποχή μας και επιχειρεί να δημιουργήσει μία νέα προσέγγιση στο πρωτότυπο μυθιστόρημα με το ερωτικό τρίγωνο της ιστορίας. Η παράσταση ανεβαίνει στο night club Ηοtel Ermou, το οποίο φιλοξενεί για πρώτη φορά θεατρική παράσταση στους χώρους του. Ο διάκοσμος και η ατμόσφαιρα του χώρου γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία της δραματουργίας του έργου.

“Οι Επικίνδυνες σχέσεις του Σοντερλό ντε Λακλό (1741-1803) πρωτοεκδόθηκαν στο Παρίσι το 1782. Η κοινωνία αντιμετώπισε το γεγονός ως σκάνδαλο. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε μερικές μέρες καθώς και οι επόμενες εκδόσεις. Ένα αντίτυπο, χωρίς τίτλο στο εξώφυλλο, βρέθηκε αργότερα στα προσωπικά υπάρχοντα της Μαρίας Αντουανέττας. Η κυκλοφορία τους επιτράπηκε επί Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και των διαφόρων επαναστατικών κυβερνήσεων που ακολούθησαν. Απαγορεύτηκε με την κατηγορία του “επικίνδυνου” το 1825, επί βασιλείας του Καρόλου Ι΄, μαζί με τα έργα του Βολταίρου, του Ρουσσώ, του Μοντεσκιέ και του Μπωμαρσαί. Η απαγόρευση ίσχυσε ουσιαστικά σε όλον τον 19ο αιώνα. Δεν είναι παράξενο που μόνον ο Μπωντλαίρ, ο “καταραμένος ποιητής”, υποστήριξε δημόσια το έργο.
Ο Λακλό είναι ένας καταδότης των ονείρων. Αποκάλυψε τα όνειρα της εποχής του, δίδοντάς τους ζωή, εισάγοντάς τα στον ευρύ χώρο των συλλογικών ονείρων, στον χώρο όπου τα προνομιούχα πρόσωπα, που έστω και για μία στιγμή μπόρεσαν να κατευθύνουν τη μοίρα τους, δίδουν τροφή στα όνειρα των κοινών θνητών.
Οι Επικίνδυνες σχέσεις χαρακτηρίστηκαν ως “έργο εξοργιστικής ανηθικότητας”, “βιβλίο άξιο θαυμασμού και κατάρας”, ο δε συγγραφέας τους θεωρήθηκε ότι “επειδή σκιαγραφούσε τέρατα, έπρεπε να είναι τέρας ο ίδιος”. Στον 20ό αιώνα το βιβλίο απέκτησε μεγάλη κριτική εκτίμηση και δημοτικότητα, αν και η ιδέα του “κινδύνου” και του σκανδάλου παρέμεινε. Έχουν γυριστεί τρεις κινηματογραφικές ταινίες -του Roger Vadim το 1959, του Stephen Frears και του Milos Forman το 1988-1989-, ενώ ο Ανατολικογερμανός συγγραφέας Heiner Muller έγραψε το Κουαρτέτο, θεατρικό έργο με βάση τις Επικίνδυνες σχέσεις.”(1)

Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης στις “Επικίνδυνες σχέσεις” η πείνα για έλεγχο και εξουσία δεν έχει φύλο. “Η χειραγώγηση μέσα από τον έρωτα και το σεξ δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών ή των γυναικών, αλλά τίθεται ως όπλο στα χέρια της ανθρώπινης φύσης που διψάει για έλεγχο και κυριαρχία, ακόμη και αν στην προσπάθεια αυτή τα πρόσωπα βυθίζονται στη μοναξιά και τη δυστυχία. Στη δική μας απόδοση του έργου, βγαίνουμε από την εποχή του και χρησιμοποιούμε τους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους μέσα σε μια σύγχρονη συνθήκη.”

Τα τρία βασικά πρόσωπα ερμηνεύουν ηθοποιοί της νεότερης γενιάς-Γιώτα Αργυροπούλου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αντώνης Μυριαγκός.Τα κοστούμια είναι της  Ιωάννα; Τσάμη και η πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Πούλιου. Σκηνοθέτης της παράστασης ο Μιχάλης Κωνσταντάτος(*). Η ομάδα blindspot theatre group ιδρύθηκε το 2009 από τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο και την ηθοποιό Γιώτα Αργυροπούλου με σκοπό τη δημιουργία παραστάσεων που παντρεύουν διαφορετικές τέχνες – θέατρο, εικαστικά, κινηματογράφο, μουσική, νέες τεχνολογίες – με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας νέας αισθητικής γλώσσας. Τα έργα τους έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η σόλο περφόρμανς Ένα άτομο τη φορά –που εκτελέστηκε από τη Γιώτα Αργυροπούλου στο Μουσείο Μπενάκη- επιλέχθηκε από τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς για την έκθεση «As One» και απέσπασε θετικές κριτικές από τον ελληνικό και τον διεθνή τύπο. Το έργο της ομάδας «Hotel» ξεχώρισε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του γερμανικού φεστιβάλ Berliner Festspiele ‘17, ως μία από τις 17 πιο πρωτοποριακές παραστάσεις νέων δημιουργών στην Ευρώπη. Επίσης, η ομάδα παρουσίασε τους Βρικόλακες στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018, την Έντα Γκάμπλερ το 2014-15 με μεγάλη επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και προσκλήθηκε στο Φεστιβάλ Ίψεν 2016 στο Εθνικό Θέατρο του Όσλο.

(*)Ο Μιχάλης Κωνσταντάτος ως σκηνοθέτης κινηματογράφου απέσπασε πολυάριθμα διεθνή βραβεία τόσο για τις μικρού μήκους ταινίες Two Times Now και Only for Εver, όσο και για τη μεγάλου μήκους Luton. Η νέα του μεγάλου μήκους ταινία All the Pretty Little Horses βρίσκεται στο στάδιο του postproduction και θα κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2020.

(1) Aπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου “Επικίνδυνες σχέσεις” , εκδόσεις ΑΓΡΑ 2009

 

Από 27 Ιανουαρίου 2020 /Κρατήσεις: blindspopost@yahoo.gr

Hotel Ermou, Ερμού 152, Αθήνα

 

 

_