“ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ” ΜΕ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η Έντα Γκάμπλερ από τον Φεβρουάριο 2020 στο θέατρο Άλμα. Δράμα σε τέσσερις πράξεις του Ερρίκου Ίψεν, δημοσιεύθηκε το 1890 και ανέβηκε το επόμενο έτος, στο Residenztheater του Μονάχου, παρόντος του συγγραφέα του στην πρεμιέρα. Το έργο θεωρείται κλασικό του ρεαλισμού του 19ου αιώνα και του παγκοσμίου δράματος.

Η ηρωίδα, ένας ανήθικος καταστροφικός χαρακτήρας, μια από τις πιο ζωντανές, δυναμικές γυναίκες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, πλήττει αφόρητα με το γάμο της με τον ακαδημαϊκό Jørgen Tesman που επέλεξε για την κοινωνική του θέση και την οικονομική του άνεση. Με την επανεμφάνιση στη ζωή της του παλιού της φίλου Έιλερτ Λέβμποργκ -που αποτελεί για εκείνη την ενσάρκωση του ρομαντικού της ιδεώδους, του ελεύθερου και παθιασμένου για ζωή ήρωα- η Έντα καταλαμβάνεται από την άγρια επιθυμία να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τη δύναμή της πάνω του. Επιδίδεται έτσι σ’ ένα δαιμόνιο παιχνίδι χειραγώγησης και σε πράξεις συγκλονιστικής σκληρότητας, στήνοντας μια παγίδα στην οποία τελικά, αφού δει όλες τις προσδοκίες της να διαψεύδονται, θα πιαστεί και η ίδια.

Στην «Έντα Γκάμπλερ» ο Ίψεν συνθέτει ένα ψυχογράφημα και μια σπουδή πάνω στην ανάγκη μας για άσκηση δύναμης, φωτίζοντας ταυτόχρονα τη νοσηρότητα μιας κοινωνίας που καταπνίγει την ελευθερία και την αυτοέκφραση των πιο χαρισματικών μελών της. Πάνω απ’ όλα, όμως, συνθέτει μια από τις πιο σαγηνευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές του σύγχρονου θεάτρου, μια γυναίκα-αίνιγμα, που δεν ερμηνεύεται απόλυτα με ψυχολογικούς ή κοινωνικούς όρους, και παραμένει ανοιχτό σε προσεγγίσεις και ερμηνείες.

Το έργο ανεβαίνει τον Φεβρουάριο, στο θέατρο Άλμα, με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Παππά, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, που «ξαναδιαβάζει» και διασκευάζει για τις ανάγκες της παράστασης το αριστούργημα του Νορβηγού δραματουργού. “ Η σκηνική μας ανάγνωση – σημειώνει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης – παρακολουθεί την πορεία αυτής της ηρωίδας, αυτού του προσώπου που συρρικνώνεται και ασφυκτιά, αυτού του «ατόμου» που συμπιέζεται μέχρι να εκραγεί, πυρπολώντας και αυτοπυρπολούμενο. Η Έντα Γκάμπλερ είναι σαν να έρχεται από το μέλλον για να μας βάλει το πιστόλι της στον κρόταφο ψιθυρίζοντας «αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία…»

Παίζουν οι ηθοποιοί: Παίζουν:  Ιωάννα Παππά, Μιχάλης Μαρίνος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Χάρης Τζωρτζάκης, Μιχάλης Κοιλάκος

Θέατρο ‘Αλμα,  Ακομινάτου 15, Αθήνα

Από: 1.2. 2020 έως 22.3.2020

Προπώληση: viva.gr | στο ταμείο του θεάτρου