“ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΛΠΙΔΑΣ” ΑΠΟ ΕΦΗΒΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Φωτογραφίες 21 έφηβων προσφύγων, οι οποίες προέκυψαν από σεμινάριο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Faros, παρουσιάζεται στην γκαλερί «Χατζηκυριάκος-Γκίκας» της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22).

«Είναι μια σπάνια ευκαιρία να δεις μέσα από τα μάτια τους», λέει η συνιδρύτρια της Faros, Patricia Kirk. «Στόχος της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις προκλήσεις και τα διαρκή ψυχοκοινωνικά τραύματα που υφίστανται τα παιδιά, έχοντας εγκαταλείψει τις χώρες τους εξαιτίας πολέμου ή διωγμού. Είναι, επίσης, απόδειξη των εκπληκτικών αποθεμάτων αντοχής τους καθώς απεικονίζονται οι ελπίδες και τα όνειρά τους να ξανακερδίσουν τη χαμένη τους παιδική ηλικία».

Οι φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στον ξενώνα για ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες της Faros. Η ψυχολόγος του ξενώνα και πεπειραμένη φωτογράφος, Άρτεμις Μυλωνά, δίδαξε στα παιδιά τις βασικές αρχές της φωτογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ως θεραπευτικό μέσο, αλλά και ως μέσο προσωπικής έκφρασης. «Οι έφηβοι αυτοί κουβαλούν πολλές «συναισθηματικές αποσκευές» και αρνητικές εμπειρίες, τις οποίες χρειάζεται χρόνος για να επεξεργαστούν και να εκφράσουν», σημειώνει η κα. Μυλωνά. «Η φωτογραφία ξεπερνά όλα τα γλωσσικά εμπόδια».

Η μη-κυβερνητική οργάνωση Faros παρέχει φροντίδα και εξατομικευμένη υποστήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά και νέους πρόσφυγες στην Αθήνα. Αποστολή της είναι να τους προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον, να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν την αξία τους και να τους κατευθύνει προς ένα καλύτερο για εκείνους μέλλον. Παρέχει στέγαση, πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πρόσβαση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και επιπλέον εξωσχολική εκπαίδευση.

Με την πίστη ότι η εκπαίδευση είναι κλειδί για την ενσωμάτωση των ασυνόδευτων παιδιών, τον Μάρτιο του 2020, η Faros εγκαινίασε την συνεργασία της με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College, για να δώσουν σε όλους τους επωφελούμενους εφήβους πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι δικαιούχοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, δωρεάν εγγραφή σε εξετάσεις αγγλικής γλώσσας που διενεργεί η Ελληνοαμερικανική Ένωση και δωρεάν μαθήματα γενικής εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν, μέσω του Hellenic American College/Hellenic American University, το General Education Diploma (GED).