“ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ” ΚΑΙ “ΦΟΥΕΝΤΕ ΟΒΕΧΟΥΝΑ” ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

15/10/21

Με το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς, «Ο εχθρός της τάξης», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη που ανεβαίνει στις 22 Oκτωβρίου στην Εφηβική Σκηνή, ανοίγει τη σεζόν 2021-22, το Εθνικό Θέατρο. Ακολουθεί η παράσταση «Φουέντε οβεχούνα», το διαχρονικό έργο του Ισπανού συγγραφέα Λόπε δε Βέγα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, που ξεκινά, στις 28 Οκτωβρίου, στην Κεντρική Σκηνή.

  • Στον “Εχθρό της τάξης” η σκηνοθέτιδα της παράστασης χρησιμοποιεί το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Νότιου Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ως καμβά πάνω στον οποίο ζωντανεύουν οι ιστορίες των εφήβων στο 2021, σε μια μητρόπολη, κάπου στον ανεπτυγμένο κόσμο ή σε μια μικρή πόλη, κάπου πιο νότια στο ημισφαίριο. Εδώ οι μαθητές γίνονται οι ίδιοι καθηγητές του εαυτού τους ακολουθώντας έναν ανορθόδοξο οδηγό σπουδών. Ο “Εχθρός της τάξης” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978, στο Λονδίνο, ενώ o Πέτερ Στάιν σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο, το 1983.
  • Αντιπροσωπευτικό έργο του ισπανικού Μπαρόκ, το “Φουέντε Οβεχούνα”, -που σημαίνει «Προβατοπηγή»-, δημοσιεύτηκε το 1619. Πηγή του ήταν το “Χρονικό” του Fray Francisco de Rades y Andrada, το οποίο γραμμένο τέσσερις δεκαετίες πριν από το έργο του Λόπε δε Βέγα, περιγράφει ένα ιστορικό γεγονός του 1476 με πρωταγωνιστή ολόκληρο το χωριό Φουέντε Οβεχούνα. Στην παράσταση η εγκληματική συμπεριφορά του νέου διοικητή θα εξαντλήσει την ανοχή των κατοίκων που συνειδητοποιούν πως μόνο ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Με μοχλό την προσβολή της γυναικείας τιμής, η εξέγερση των χωρικών ξεσπάει. Ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος, θα σκοτώσουν τον τυραννικό διοικητή και θα αποκαταστήσουν την ηθική και τη δικαιοσύνη στο χωριό τους.

Προπώληση εισιτηρίων:
ΤΑΜΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
– TICKET SERVICES  / τηλεφωνικά: 210 7234567 / online: www.ticketservices.gr
Με χρέωση υπηρεσίας 7.5%
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)