“ART ATHINA” VIRTUAL ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο και φωτογραφίες : anyteart 14/11/21

Σε μια αίθουσα, όχι ιδιαίτερα μεγάλη, του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος ,φιλοξενείται η ομαδική έκθεση της Art Athina που διαρκεί έως τις 21 Νοεμβρίου και παρουσιάζεται σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Στον εκθεσιακό αυτό χώρο που λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, όλες οι συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης και οι ανεξάρτητοι χώροι στο Art Athina Virtual  παρουσιάζουν από ένα έργο τέχνης, το οποίο  συνοδεύεται από QR code. Οι επισκέπτες σκανάροντας τον κωδικό κάθε έργου μπορούν να μεταβαίνουν αυτομάτως στο ψηφιακό περίπτερο της γκαλερί και να παίρνουν πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου έχει αναλάβει το γραφείο Objects of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

Οι διαδικτυακές πύλες της Art Athina μέσω της ανανεωμένης πλατφόρμας Αrt Athina Virtual (www.aavirtual.gr) λειτουργούν ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2021 και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να “περιηγούνται” δωρεάν σε 59 γκαλερί και project spaces και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual 2021  είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισίωναν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεσμού, οργανώνονται, αυτή τη χρονιά, στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς υπό την επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου όπως και η ομιλία που αφορά τις εργασίες του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Art Athina σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το πρόγραμμα performance είναι σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Στασινόπουλου, και η κατηγορία Video/New Media Space δεν θα περιοριστεί στην πλατφόρμα της Art Athina Virtual, αλλά θα είναι επισκέψιμη και από τους δρόμους της Αθήνας.

Performance:

Το πρόγραμμα Performance της Art Athina Virtual με τίτλο «Προσμονές και Αφυπνίσεις», αγκαλιάζεi το υπερβολικό, την αγωνία και τον τρόμο ως στρατηγικές θέσεις που σηματοδοτούν το ασύνδετο παρόν μας. Οι «Προσμονές και Αφυπνίσεις» λειτουργούν ως μεμβράνη ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το τετελεσμένο και το ονειρικό, αιωρούμενες πάνω από το τώρα. Συμμετέχουν με έργα τους οι  Σπύρος Αγγελόπουλος, the AfroGreeks – Døcumatism – Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Michaela Gleave, Αριστείδης Λάππας, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελένη Μπαγάκη, Nova Melancholia, Βασίλης Νούλας, Λουίζα Ντούρου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Βασιλική-Μαρία Πλαβού, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Poka-Yio, Βασίλης Σαλπιστής, Νάνα Σαχίνη, Serapis Maritime, Ελίζα Σόρογκα & B Hanusova, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, ΦΥΤΑ και Φίλοι, Boyd Webb.

New Media Space

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative και τη βρετανική ηλεκτρονική πλατφόρμα Daata, το πρόγραμμα της Art Athina Virtual New Media Space, παρουσιάζει video art, NFT καθώς και οκτώ νέες αναθέσεις έργων επαυξημένης πραγματικότητας ΑR που οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μέσα από την ειδική εφαρμογή της πλατφόρμας Daata, σκανάροντας τους κωδικούς QR που θα είναι τοποθετημένοι  έξω από το ξενοδοχείο King George, επί της οδού Βασ. Γεωργίου Α έως και τη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Βουκουρεστίου. Όλα τα έργα στην κατηγορία New Media Space αφορούν νέες παραγωγές του τελευταίου έτους.

Παρουσιάζονται έργα των Αaajiao, Bianca Kennedy & The Swan Collective, Elliot Dodd, Eύας Παπαμαργαρίτη, Florian Meisenberg, Hypercomf, Jeremy Couillard, Keiken, Κοσμά Νικολάου, Κυριακής Γονή, Pat Flynn, Tuomas A. Laitinen, Urs Fischer.

Live Talks & Αrt Athina Podcast

Το ετήσιο πρόγραμμα ομιλιών της Art Athina επιστρέφει στο φυσικό χώρο και θα πραγματοποιηθεί “ζωντανά” στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι ομιλίες θα αναρτώνται με τη μορφή του νέου Αrt Athina Podcast στην πλατφόρμα Art Athina Virtual.

Το πρόγραμμα Live Talks, υπό την επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου φέρει τον τίτλο “Αισθηματική Αγωγή” και παρουσιάζει πέντε  μη αναμενόμενες αφηγήσεις με σημαντικούς επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες και συγγραφείς. Σύμφωνα με την επιμελήτρια ο τίτλος του προγράμματος είναι «εμπνευσμένος από το αγαπημένο έργο του Γκουστάβ   Φλωμπέρ και προτείνει ομιλίες με  αισθηματικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων”.