“ΑΠΟΛΛΩΝ” ΤΟΥ ΤΖΕΦ ΚΟΥΝΣ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΤΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 5/8/22

Ο Απόλλωνας ο θεός του ήλιου, της μουσικής, του χορού, της ποίησης και των τεχνών γενικότερα, αποκτά στα χέρια του διάσημου καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς μια αρκετά προχωρημένου κιτς διάσταση, στην έκθεση «Jeff Koons: Apollo» που παρουσιάζει το Ίδρυμα ΔΕΣΤε του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου στην Ύδρα.

Η εγκατάσταση φιλοξενείται στο πρώην σφαγείο και, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη και τους διοργανωτές της , είναι ένας «μεταφυσικός διάλογος μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαίου». Πώς συμβαίνει αυτό; Δείτε το στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο artnet οι οποίες είναι αποκαλυπτικές και τις παραθέτουμε στην κρίση σας.

Εβληματική εικόνα της έκθεσης θεωρείται το Apollo Windspinner (2020–22), ένας μηχανοκίνητος ήλιος από χάλυβα και μπρούτζο του οποίου το αστραφτερό πρόσωπο υποδέχεται τους επισκέπτες που έρχονται και φεύγουν από το σφαγείο. Το υπόλοιπο μέρος της έκθεσης βρίσκεται σε έναν χώρο διακοσμημένο με στοιχεία εμπνευσμένα από αρχαίες ρωμαϊκές τοιχογραφίες της Πομπηίας.

Στο κέντρο της έκθεσης υπάρχει μια εγκατάσταση με τίτλο Apollo Kithara (2019–22) που παρουσιάζει έναν πολύχρωμο Απόλλωνα με το φίδι του δίπλα «τόσο αληθινό που τρομάζει τους ανθρώπους», ενώ ένα soundtrack συνδυάζει κλασικές ελληνικές και σύγχρονες ποπ αναφορές.

Μια πιο σύγχρονη προσφορά στον θεό ήλιο είναι ένα ζευγάρι πολύχρωμα μπρούτζινα αθλητικά παπούτσια, με τον τίτλο, αρκετά ωμά, Nike Sneakers (2020–22). Σε άλλο σημείο έχουν τοποθετηθεί διάφορα άλλο σύγχρονα αντικείμενα κι ανάμεσά τους ένα αντίγραφο του ουρητήρα του Marcel Duchamp το οποίο προφανώς να ισοδυναμεί με κάτι σα βωμό του θεού της σύγχρονης τέχνης.

Δείτε την έκθεση εδώ