“ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ” ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

BAΣΙΛΕΙΑ – Με την έκκληση “Τερματίστε το κλείδωμα των μουσείων. Για το πνευματικό καλό όλων!” ελβετικά μουσεία από τη Βασιλεία και τη γύρω περιοχή, με κοινή επιστολή τους που κυκλοφόρησε σήμερα, απευθύνονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ζητούν να ανοίξουν άμεσα τα μουσεία «για την ψυχική ευεξία όλων.»

Τα μουσεία και οι εκθεσιακοί χώροι προσφέρουν «συναισθηματική ενίσχυση» καθώς και «ειρήνη, χαλάρωση, έμπνευση και φαντασία», αναφέρουν οι διευθυντές και αρκετοί σύλλογοι. “Εάν η φυσική πρόσβαση είναι περιορισμένη ή ακόμη και αδύνατη, τότε η εκπαίδευση και ο πολιτισμός ουσιαστικά μαραίνονται σε μια κοινωνία.” Με εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας, μάσκες και διατηρώντας την απόστασεις, οι επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις είναι εφικτές στην εποχή του  τονίζουν οι διευθυντές των μουσείων που θέλουν να “συμβάλουν σημαντικά στην πνευματική και πνευματική ευημερία όλων” ξανά. Στους σχεδόν 20 υπογράφοντες περιλαμβάνουν το Fondation Beyeler, το Museum Tinguely, το Μουσείο Vitra Design και το Ιστορικό Μουσείο της Βασιλείας.

«Μαζί με την Ένωση Μουσείων Ελβετίας (VMS), το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) Ελβετίας, την Ένωση Ελβετικών Μουσείων (VSK), την Ένωση Ελβετικών Ιδρυμάτων Σύγχρονης Τέχνης (VSK) και την Ένωση Φυσικών Ασφαλίσεων Ιστορικών Μουσείων και Συλλογών Ελβετίας και Λιχτενστάιν (musnatcoll. ch) προτρέπουμε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να επιτρέψει την επαναλειτουργία των των εκθεσιακών χώρων για ατομικές επισκέψεις στο πρώτο στάδιο χαλάρωσης, προκειμένου να συνεχιστεί η εκπλήρωση της εντολής της κεντρικής εκπαίδευσης και να να συνεισφέρει σημαντικά στην ψυχική και ψυχική ευημερία όλων» -αναφέρεται στην επιστολή.

Μετά το κλείσιμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού την άνοιξη του περασμένου έτους, τα ελβετικά μουσεία ήταν προσβάσιμα και πάλι και σε πολλά μέρη ήταν ακόμα ανοιχτά μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου 2020. Το τρέχον κλείσιμο για τον περιορισμό των λοιμώξεων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Διαβάστε όλη τη δήλωση εδώ: https://www.fondationbeyeler.ch/

Antikenmuseum Basel

Basler Papiermühle

Fondation Beyeler

HeK – Haus der elektronischen Künste Basel

Historisches Museum Basel

Jüdisches Museum der Schweiz

Kunsthalle Basel

Kunsthaus Baselland

Kunstmuseum Basel

Marc Limat

Museum der Kulturen Basel

Museum Tinguely Basel

Naturhistorisches Museum Basel

Pharmaziemuseum der Universität Basel

Augusta Raurica

SAM Schweizerisches Architekturmuseum

Spielzeug Welten Museum Basel

Vitra Design Museum

#FondationBeyeler #MuseumLock

Φωτογραφία: Mark Niedermann