“ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ” ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΓΑΛΛΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΠΑΡΙΣΙ – “Για μια ώρα, για μια μέρα, για μια εβδομάδα ή για ένα μήνα, ας ανοίξουμε εν μέρει τις πόρτες μας” ζητούν 100 σχεδόν Γάλλοι διευθυντές και επιμελητές μουσείων που υπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Roselyne Bachelot-Narquin προκειμένου ν΄ανοίξει ξανά τους χώρους Τέχνης της χώρας, οι οποίοι παραμένουν κλειστοί από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η επιστολή υποστηρίζει ότι με τα πρωτόκολλα ασφάλειας που έχουν καθιερωθεί τους τελευταίους δέκα μήνες, τα μουσεία αντιπροσωπεύουν τώρα χώρους χαμηλού κινδύνου μόλυνσης και στην πραγματικότητα θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση ενός άλλου κινδύνου δημόσιας υγείας που είναι οι «βαριές ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες του περιορισμού.

Το κείμενο δημοσίευσε το Palais de Tokyo μέσω της πλατφόρμας Change.org κι έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, στις 29 Ιανουαρίου, ότι τα μουσεία στη Γαλλία θα παραμείνουν κλειστά για το προσεχές μέλλον, παρόλο που επέλεξε να μην επιβάλει τρίτο κλείδωμα σε εθνικό επίπεδο. Η πρόσφατη ανακοίνωση του Μακρόν είναι η τρίτη κατά σειρά προβλεπόμενη ημερομηνία ανοίγματος που έχει αναβληθεί ή μετακινηθεί από το περασμένο φθινόπωρο. Τα μέσα Δεκεμβρίου ήταν η πρώτη στοχευμένη ημερομηνία επανέναρξης, πριν μετακινηθεί στις 7 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ξανά στο τέλος του μήνα. Τώρα, φαίνεται, ότι το χρονοδιάγραμμα για τα πολιτιστικά ιδρύματα να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους παραμένει ένα εικαστικό παιχνίδι.

Το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν απάντησε στο αίτημα το οποίο καταλήγει: «Η τέχνη, όπως και η υγεία, βοηθά στη θεραπεία της ανθρώπινης ψυχής».

Σχετικά άρθρα

ABSOLUTE KATASTROPHE Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ