“ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ” ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΚΟΝΤΣΑΛΟΒΣΚΙ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΒΕΝΕΤΙΑ – Με την ταινία DOROGIE TOVARISCHI! (Αγαπητοί Σύντροφοι), με φόντο τα τραγικά γεγονότα της αιματοχυσίας τον Ιούνιο του 1962, στο Νοβοτσερκάσκ της ΕΣΣΔ, συμμετέχει στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Κοντσαλόβσκι Η απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο ηλεκτρομηχανολογικών κατασκευών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των μισθών και την άνοδο των τιμών στο κρέας και το βούτυρο, η διαδήλωση και η πορεία προς το κέντρο διοίκησης, με πλακάτ που υμνούσαν τον Λένιν και σχολίαζαν αρνητικά τον Χρουτσόφ,  θεωρήθηκαν ταραχές απο την κεντρική εξουσία με αποτέλεσμα να σταλούν τμήματα στρατού στην  πόλη και ν’ ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας η Λουντμίλα – μέλος του τοπικού κομμουνιστικού κόμματος, μία φανατική ακτιβίστρια που διατηρεί αναλλοίωτη την εμπιστοσύνη στα κομμουνιστικά ιδανικά και μισεί οποιαδήποτε μορφή διαφωνίας. Στη διάρκεια της διαδήλωσης των εργαζομένων, βλέπει τους πυροβολισμούς εναντίον των διαδηλωτών που διέταξε η κυβέρνηση και γίνεται μάρτυρας σε κάτι που θα αλλάξει για πάντα την κοσμοθεωρία της: τη διάλυση της πόλης από τις ταραχές, τις συλλήψεις, τις συνοπτικές καταδίκες, την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τους τραυματισμούς και τις εξαφανίσεις ατόμων. Ανάμεσα σ΄αυτές είναι και η κόρη της, την οποία αρχίζει να αναζητά απεγνωσμένα, παραβλέποντας τους κινδύνους από τον αποκλεισμό της πόλης και τις απανωτές συλλήψεις.

Οι νεκροί, ο συλλήψεις, οι εκτοπισμοί σε γκούλακ συγκαλήφθηκαν επι τρεις δεκαετίες και τα τραγικά γεγονότα έγιναν γνωστά από τους λιγοστούς εναπομείναντες μόνο το 1992, μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Ρωσία. Το σοβιετικό καθεστώς είχε αναγκάσει τα επιζώντα θύματα να υπογράψουν συμφωνίες μη αποκάλυψης και δημιούργησαν έτσι τον δικό τους τρόμο, σχολιάζει ο σκηνοθέτης στη ρωσική ιστοσελίδα Stunt Effects.