“ΑΔΕΙΑΖΕΙ” Η ΟΥΝΕΣΚΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

23/7/21

Με απόφασή της που ελήφθη στη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Ουνέσκο  εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας ως προς την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.

Η Ουνέσκο εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.

Τέλος, η απόφαση, ζητάει από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή, καθώς η απόφαση ανταποκρίνεται στις βασικές επιδιώξεις της Αθήνας.  Σημειώνεται ότι η χώρα μας μετέχει ως παρατηρητής στην εν λόγω επιτροπή της UNESCO στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο.