ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΖΗΤΑ Η ΙΤΑΛΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΡΩΜΗ – Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς Dario Franceschini, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την προώθηση του Πολιτισμού.

«Ολόκληρη η Ευρώπη», δήλωσε ο Franceschini χτες, σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, «είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πολιτιστικού έργου. Σε ένα όλο και περισσότερο ψηφιακό πλαίσιο, επιταχυνόμενο από την πανδημία, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μια κοινοτική πλατφόρμα που προσφέρει διαδικτυακό ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το κάναμε στην Ιταλία, χρηματοδοτώντας μια δημόσια πλατφόρμα με 10 εκατομμύρια ευρώ που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και θα προσφέρει όλη την ιταλική κουλτούρα στο διαδίκτυο: πεζογραφία, θέατρο, χορός, μουσική, συναυλίες. Ωστόσο, είναι προφανές ότι μια εντελώς διαφορετική δύναμη θα προέκυπτε από την επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οικοδομήσει πλατφόρμα τέτοια που να προσφέρει ευρωπαϊκή κουλτούρα, ικανή να μας κάνει να αντιμετωπίσουμε τους γίγαντες του Διαδικτύου».

«Η επιδημία», πρόσθεσε ο υπουργός, «έκανε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταλάβουν τί γνωρίζουμε ήδη εμείς οι υπουργοί πολιτισμού: η κεντρική θέση των πολιτιστικών πολιτικών στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οι απίστευτες ευκαιρίες για επενδύσεις στον πολιτισμό. Τώρα είναι η ώρα να καταστήσουμε τον πολιτισμό κεντρικό θέμα στις πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους τελευταίους μήνες βοηθήσαμε τους καλλιτέχνες και τους φορείς μας να ξεπεράσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αύξηση των πόρων του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» είναι σημαντική από αυτή την άποψη. Τώρα πρέπει να δεσμευτούμε στην ανάκαμψη, να διασφαλίσουμε ότι ο πολιτισμός είναι σημείο αιχμής στις εθνικές αποφάσεις σχετικά με τη χρήση αυτών των πόρων».

Στη συνέχεια, ο Franceschini υπογράμμισε την ανάγκη για ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο με το οποίο θα δεσμεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες-μέλη για την προώθηση της ανάγνωσης, για την υιοθέτηση μέτρων υποστήριξης και προστασίας του ανεξάρτητου τομέα των βιβλιοπωλείων(φορολογικές ελαφρύνσεις, υποστήριξη και κατάρτιση για το επάγγελμα του εκδότη). Η πρόταση έγινε δεκτή από την Επίτροπο Πολιτισμού, Marija Gabriel, και από ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ρουμανία. Τέλος, ο Franceschini  υπενθύμισε ότι η Ιταλία συμμετέχει τώρα στην G20, στην οποία ανέλαβε την προεδρία για ένα χρόνο από σήμερα. Αυτά τα θέματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτισμού 2021 στη G20, που θα γίνει το Μάιο υπό την ιταλική Προεδρία, με έμφαση στην ανάγκη προώθησης της δημιουργίας ενός διεθνούς επιχειρησιακού δικτύου ειδικών που θα παρεμβαίνει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές κρίσης, με το μοντέλο των «μπλε κράνη του πολιτισμού» που συγκροτήθηκε από «Η Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος Unite4Heritage Unesco.”