ΨΑΛΜΟΣ ΓΙΑ ΑΘΩΟΥΣ ΚΩΜΩΔΟΥΣ ΑΠΟ MARTHA GRAHAM

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

31/3/22

Η ιστορική Ομάδα της αμερικανίδας χορογράφου Μάρθα Γκράχαμ που με το έργο και το όραμά της καθόρισε την εξέλιξη της χορευτικής τέχνης στον 20ό αιώνα, εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τρεις βραδιές, την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου (8:00 μ.μ.), οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος του Φεστιβάλ της Άνοιξης, μιας ξεχωριστής εαρινής γιορτής των τεχνών που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε θεσμό της πολιτιστικής μας ζωής.

Η Martha Graham Dance Company, η οποία έχει πίσω της σχεδόν 100 χρόνια δημιουργικής καλλιτεχνικής πορείας (ιδρύθηκε στα 1926) και αριθμεί αμέτρητες παραστάσεις σε περισσότερες από 50 χώρες συναρπάζοντας εκατομμύρια θεατές. Στην Αθήνα, στην αίθουσα Α. Τριάντη θα παρουσιάσει σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα τη νέα παραγωγή Canticle for Innocent Comedians [Ψαλμός για αθώους κωμωδούς] και τη χορογραφία Acts of Light [Φωτεινές χειρονομίες]. Οι τρεις παραστάσεις της Oμάδας εντάσσονται στον κύκλο Χορός στο Μέγαρο και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πριν από την έναρξη της παράστασης θα γίνει ομιλία της Janet Eilber, καλλιτεχνικής διευθύντριας της Martha Graham Dance Company.

Η νέα παραγωγή Canticle For Innocent Comedians, «ένας χορός χαράς, για τον κόσμο έτσι ακριβώς όπως είναι», όπως είχε πει η ίδια η Martha Graham βασίζεται σε ιδέα της Janet Eilber, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Συνόλου από το 2005.Είναι εμπνευσμένη από ομότιτλο έργο της Graham (1952) και περιλαμβάνει τα μέρη: Εναρκτήριος χορός και Ιντερλούδια, Ήλιος, Γη, Αέρας, Νερό, Φωτιά, Σελήνη, Αστέρια, Θάνατος/Αναγέννηση και Τελευταίος χορός. Ο Ψαλμός για αθώους κωμωδούς έκανε πρεμιέρα φέτος στις 19 Μαρτίου στο Κέντρο Σοράγια του Πανεπιστημίου Νόρθριτζ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής χορογράφο τη Sonya Tayeh και χορογράφους των επιμέρους ενοτήτων (βινιέτες) τους Alleyne Dance, Sir Robert Cohan, Jenn Freeman, Martha Graham, Juliano Nunes, Micaela Taylor και Yin Yue. Τη μουσική υπογράφει ο Jason Moran, τα κοστούμια η Karen Young και τους φωτισμούς η Yi-Chung Chen. Συνεργάτιδα χορογράφος, η Jenn Freeman.