ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Σπάνιες ταινίες από το αρχείο της προβάλλει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο «Μένουμε Σπίτι», από την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 20.00. Η κάθε ταινία θα προβάλλεται συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης www.tainiothiki.gr και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο.

Οι προβολές αρχίζουν στις 8/4  με την  παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924) του Τζόζεφ Χεπ. Θα ακολουθήσουν, στο διάστημα 8-20 Απριλίου, κατά χρονολογική σειρά, ταινίες του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει:

-Στις 11/4 η «Αστέρω» (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929)

– Στις 14/4 «Ο μάγος της Αθήνας» (Αχιλλέας Μαδράς) 1931)

– Στις 17/4 ο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας» (Δημήτρης Τσακίρης, 1932)

– Στις 20/4 η «Κοινωνική σαπίλα» (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932)

Η επιλογή των ταινιών, «έγινε με ιστορικά/χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων, και ταυτόχρονα να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου).”

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των προβολών εδώ και εδώ