ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

BEΡΟΛΙΝΟ – Κι ενώ στην Ελλάδα η πολιτιστική πλευρά της πολιτικής επιγράφεται ως «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» με την καθημερινή μέριμνα να στρέφεται στην πορεία των εργασιών στην Εθνική Πινακοθήκη, τις καρότσες περιπάτου του πρώην  βασιλιά στο Τατόϊ και τις επισκευαστικές εργασίες για την αποκατάστασή τους, τις επιτόπου αυτοψίες, σχεδόν καθημερινά, της υπουργού Πολιτισμού σε διάφορα σημεία της αρμοδιότητάς της, με πρόσφατη, την επίσκεψη στο νέο μουσείο Νεώτερου Ελληνισμού στο Μοναστηράκι, το οποίο θέλει ντε και καλά να εγκαινιάσει ως τον Μάρτιο του ‘21, ενώ λοιπόν, αυτά συμβαίνουν  στον ελληνικό Νότο, στον ευρωπαϊκό Βορρά τα μαντάτα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά για την μετά covid εποχή είναι.

Εκεί, οι πολιτιστικοί εμπειρογνώμονες της γερμανικής πολιτικής σκηνής, σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, επισημαίνουν ότι η κρίση του κορωνοϊού δείχνει την ευπάθεια του πολιτισμού και δεν κρύβουν τις τρομερές προαισθήσεις που έχουν για την επόμενη μέρα. Επιγραμματικά αναφέρουν ότι το “Άδειο δημόσιο ταμείο προκαλεί την επόμενη καταστροφή μετά το τέλος της πανδημίας” και ότι τα θέατρα, τα μουσεία και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό θα περάσουν κατευθείαν στην επόμενη κρίση. Τις εκτιμήσεις τους επιβεβαιώνει η πρόσφατη  προειδοποίηση της υπουργού Πολιτισμού Monika Grütters προς τους δήμους για μη αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού σε βάρος του πολιτισμού – δηλαδή των θεάτρων  και των μουσείων που είναι, κατά βάση δημοτικοί οργανισμοί. Κι αυτό επειδή  η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βοηθά τώρα στη χρηματοδότηση μη κρατικών φορέων όπως κινηματογράφοι, βιβλιοπωλεία, γκαλερί, φεστιβάλ και ιδιωτικά θέατρα, σε μια ύστατη προσπάθεια να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν και να μην αιμορραγεί ο πολιτισμός όταν η ταμειακή μηχανή πέσει στο τέλος του έτους.

Ήδη, έχουν καταφθάσει στην κυβέρνηση τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από δήμους όπως το Μόναχο, όπου εκκρεμούν δραστικές περικοπές στον πολιτιστικό προϋπολογισμό. Η Grütters ελπίζει ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλοι. Βλέπει, ωστόσο, την κρίση του κορωνοϊού ως σημείο καμπής καθώς διαμορφώθηκαν επισφαλείς εργασιακές σχέσεις για τους  καλλιτέχνες οι οποίοι, λόγω της φύσης της εργασίας τους ελάχιστα αποθεματικά διαθέτουν. «Η εκτίμηση και η υποστήριξη από την πλευρά μας» – δηλώνει η γερμανίδα υπουργός – «είναι απαραίτητες εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την πολιτιστική ζωή σε όλη της την ποικιλομορφία”.

Ο Γερουσιαστής Πολιτισμού του Βερολίνου Klaus Lederer, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος της διάσκεψης υπουργών Πολιτισμού των ομοσπονδιακών κρατών από τον Ιανουάριο 2021 φοβάται μεγάλες συνέπειες για την πολιτιστική σκηνή. “Ακόμα και όταν τελειώσει η πανδημία, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα μας καταλάβουν πολύ περισσότερο απ΄ ότι η άμεση οξεία κρίση, η οποία επιτρέπει τώρα στον δημόσιο τομέα να χρεώνεται”, δήλωσε ο αριστερός πολιτικός στο ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. “Γι’ αυτό το μεγάλο τέλος έρχεται μετά.” Ο Lederer κρατά θέση άμυνας όταν πρόκειται για το κόστος της πανδημίας. “Θα υπάρξουν διαφορές σχετικά με τον ολοένα και πιο σπάνιο προϋπολογισμό.” –λέει και προειδοποιεί ότι εάν υπάρχουν οδηγίες για την αποσυναρμολόγηση ή περικοπές στον πολιτιστικό τομέα «τότε η συζήτηση τελείωσε.” Ο Lederer ζητά μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση και θέτει το ερώτημα «αν θα υπάρξει μια τολμηρή φορολογία μεγάλων περιουσιών, ή ένας σοβαρός φόρος κληρονομιάς.” Η κοινωνία πρέπει να συζητήσει τέτοια ερωτήματα»-υποστηρίζει και δεν κρύβει το φόβο του για τη φτώχεια που θα ενσκήψει στον πολιτιστικό τομέα με τους ελεύθερους επαγγελματίες  να  βιώνουν σήμερα το απόλυτο κοινωνικό σοκ  και αργότερα να μετακινούνται αναγκαστικά σε άλλη, κοινωνικά ασφαλή περιοχή, αν μπορούν.

Κατά τη γνώμη του Προέδρου του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας, Hermann Parzinger, τα πολιτιστικά ιδρύματα θα πρέπει, μετά το τέλος της κρίσης της, να διατηρήσουν την πρόοδο που πέτυχαν στον ψηφιακό τομέα γι’ αυτό και ενδέχεται να μην υπάρξει μείωση σε όσα έχουν επενδυθεί “, δήλωσε ο Parzinger στο dpa. Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα με ψηφιακές περιηγήσεις σε μουσεία και εκθέσεις στο Instagram, συχνά γυρισμένες μόνο με smartphone λέγοντας ότι “αυτό ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και έφτασε ιδιαίτερα σε ένα νέο κοινό”.

Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή πολιτιστικά ιδρύματα και περιλαμβάνει τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου με 15 συλλογές σε 19 τοποθεσίες.

 

Mε πληροφορίες από το monopol-magazin  και το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa

Στη φωτογραφία : πανό σε μια κοινή διαμαρτυρία καλλιτεχνών, διοργανωτών και εταιρειών της βιομηχανίας εκδηλώσεων μπροστά από την όπερα  της Δρέσδης (Semperoper).