ΠΡΩΤΟXΡΟΝΙΑ 2021 ΣΕ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

Η Πρωτοχρονιά του 2021 όπως την είδαμε από τα ψηλά βουνά της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο, σε απευθείας σύνδεση με το Παρίσι και το Λονδίνο, τις πρώτες δυό ώρες του 2021:

O Ζαν Μισέλ Ζαρ στην Παναγία των Παρισίων σε μια ωριαία φαντασμαγορική συναυλία για την υποδοχή του νέου χρόνου 2021 που συνόψιζε όλες τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας εικόνας και ήχου. Απέναντι από το Καλαί, στο νησί, ένα undreground Λονδίνο με την Πάττυ Σμιθ επί της οθόνης της διασημότερης διαφημιστικής γωνιακής επιφάνεια του κόσμου, του Piccadilly Circus του Λονδίνου.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια της ποπ σε 15λεπτη εμφάνιση με το συγκρότημά της από κλειστό χώρο προβάλει στην οθόνη στην άδεια από κόσμο διεθνή διασταύρωση, τραγουδά, υμνεί και ευχαριστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου ανάμεσα σε άπειρες φωτογραφίες τους που διαδέχονται τα δύο τραγούδια της και της ευχές της για το Νέο Χρόνο. Είχε προηγηθεί η γερμανίδα εικαστικός Aνν Ίμοφ να δαμάζει τα κύμματα σε μια ακτή, στην πρόσφατη δουλειά της, το βίντεο ΝΕΟΝ, οι δηλώσεις του Ai Weiwei και στιγμιότυπα εποχής από το πολυσύχναστο σημείο του λονδρέζικου West End. Ήταν η υποδοχή της Νέας Χρονιάς στο δοκιμαζόμενο Λονδίνο του κορωνοϊού με την ασφυξία στις ΜΕΘ και την καθημερινή καταιγίδα νέων κρουσμάτων να πνίγει παρόν και μέλλον, καταρρίπτοντας κάθε δεδομένο.

Επιθετικό, δυναμικό το Παρίσι, αισιόδοξο θα λέγαμε, αμυντικό, λαβωμένο το Λονδίνο που, όμως έχει μάθει να υπομένει και να αντιστέκεται μέχρι να φτάσει στην τελική νίκη. Η Νέα Χρονιά μόλις άρχισε….

Video