ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MOMus 2020 : ΕΚ ΤΩΝ ΕΝOΝΤΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Χωρίς μεγάλες συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς από την Ευρώπη, το πρόγραμμα της φιλόδοξης μουσειακής συνένωσης το ΜΟΜus της Θεσσαλονίκης για το 2020, στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στις υπάρχουσες  συλλογές των μουσείων που την απαρτίζουν και στον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στις επιχορηγήσεις των μουσείων (Κρατικό, Μακεδονικό, Φωτογραφίας). Επιπλέον πηγές χρηματοδότησης δεν έχουν βρεθεί, μήτε φαίνεται να έχουν ενδιαφερθεί στη Βόρεια Ελλάδα ιδιωτικοί φορείς που συνηθίζουν να επενδύουν στην Τέχνη, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανάμεσα στα όσα ανακοινώθηκαν, πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου, ξεχωρίζει η έκθεση αφιέρωμα για τον Ιβάν Κλιούν ( 1873-1943) που ετοιμάζει για το φθινόπωρο (Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021) το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια  της διευθύντριάς του Μαρίας Τσαντσάνογλου. Ο Κλιούν εκπροσωπείται στη συλλογή Κωστάκη με περίπου 200 έργα – δείγματα αντιπροσωπευτικά της πορείας του καλλιτέχνη από τον συμβολισμό, στη γεωμετρία και στις επηρεασμένες από την ευρωπαϊκή τέχνη νεκρές φύσεις. Η συλλογή του ΜΜΤ για τον Κλιού θεωρείται η πληρέστερη διεθνώς. Η συλλογή Κωστάκη θα τροφοδοτήσει, επίσης, και την έκθεση «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» με έργα τα οποία έχουν αναφορές στις ερμηνείες της ουτοπίας και της δυστοπίας (1.04– 13.09).

Το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα, το οποίο υπαγάγεται και αυτό στο ΜΟΜus, θα διοργανώσει την έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος. Φως», με τη σειρά “Τυπώματα”(5.03-24.05). Να θυμίσουμε ότι η σειρά αυτή, με τα 67 τυπωμάτα του γνωστού ελληνο-αμερικανού εικαστικού Στήβεν Αντωνάκου (Stephen Antonakos), έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος: Τυπώματα», το 2016,  στη Μονή Λαζαριστών. Αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη προς το ΚΜΣΤ που έγινε από τον ίδιο, το 2012, λόγω τη σχέσης των έργων του με τα έργα των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του μουσείου. Στον αθηναϊκό χώρο του ΜΟΜus θα παρουσιαστούν επίσης και έργα του Takis από τις συλλογές του Οργανισμού (Νοέμβριος ’20- Ιανουάριος ’21).

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στο οποίο έχουν υπαχθεί οι συλλογές του Μακεδονικού και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) θα επιχειρήσει τη χαρτογράφηση του εικαστικού τοπίου στην Ελλάδα με τη διοργάνωση έκθεσης με τίτλο «Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Η σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα στη δεκαετία 2010-2020»(10.12.2020 – 14.03.2021).  Πρόκειται για μια έκθεση που θα διαρκέσει ένα τετράμηνο και θα περιλαμβάνει εκθέσεις, συνέδρια και εκδόσεις. Το μουσείο θα παρουσιάσει επίσης το έργο του Βούλγαρου εικαστικού Λούτσεζαρ Μπογιατζίεφ,(7.04-21.06  )τ,ην έκθεση – καμπάνια «Βαλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας»(7-22.03) και τη νέα παραγωγή της Μαρίας Ζερβού «The CAMP».

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει την 24η Photobiennale από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο του 2021 (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα), ενώ την άνοιξη θα παρουσιάσει στο κοινό το έργο του Αμερικανού φωτογράφου Ρότζερ Μπέιλεν «Shadows of the Mind»(3.03-31.05).

Το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στο Λιμάνι, έχει προγραμματίσει την έκθεση «Φετίχ και Σώμα: Αντικείμενα πόθου και λαγνείας της μετα-ψηφιακής κουλτούρας» σε συνεργασία με τα φεστιβάλ πειραματικής μουσικής, ντοκιμαντέρ και κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (5.12.2020-14.03.2021).