ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (2021-22)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Περιορισμένου ενδιαφέροντος για μια ακόμη φορά το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το 2021-22. Με λίγες μετακλήσεις από την Ευρώπη και τη Ρωσία και πολλές παρουσιάσεις κύκλων μουσικών εκδηλώσεων και όχι μόνο με ελληνικές ομάδες και καλλιτέχνες το Μέγαρο απλώς συντηρείται για να υπάρχει. 30 χρόνια μετά θα περίμενε κανείς πρωτοπόρες επιλογές, δημουργικές συνεργασίες, περισσότερες επιλογές στη σύγχρονη μουσική.

Όπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του οργανισμού αυτή τη σεζόν καθιερώνει δύο νέους κύκλους εκδηλώσεων:

α) Piano Masters, με τη συμμετοχή γνωστών σολίστ –Evgeny Kissin [Γεβγκένι Κίσσιν], Khatia Buniatishvili [Κάτια Μπουνιατισβίλι], Ivo Pogorelich [Ίβο Πογκορέλτις]

β) Megaron Spring Festival, μια ανοιξιάτικη γιορτή μουσικής και χορού, στην οποία δίνουν το «παρών» η ομάδα χορού Martha Graham Dance Company και σολίστ και σύνολα, όπως ο βιολίστας Yury Bashmet [Γιούρι Μπασμέτ] και οι Moscow Soloists [Σολίστ της Μόσχας], οι πιανίστες Katia [Κάτια] και Marielle Labèque [Μαριέλ Λαμπέκ], το σύνολο κρουστών Percussions de Strasbourg και δύο βιρτουόζοι του πιάνου από τη Ρωσία, ο καταξιωμένος Grigory Sokolov [Γκριγκόρι Σοκόλοφ] και η ανερχόμενη Alexandra Dovgan [Αλεξάνδρα Ντόβγκαν].

Στις καινούργιες φετινές παραγωγές συγκαταλέγονται δύο νέες παραγγελίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:

  • το νέο λυρικό έργο του Γιώργου Κουρουπού «Ελπίς πατρίδος» σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, το οποίο γράφτηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
  • το μουσικό ιστορικό δράμα «Το κάλεσμα του Προμηθέα – 1821» σε κείμενο-σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή και μουσική-διεύθυνση ορχήστρας του Νίκου Ξανθούλη, με τους ηθοποιούς Γιώργο Χριστοδούλου, ο Μάξιμο Μουμούρη και ο Δημήτρη Πιατά.

Για τον εορτασμό των 30 χρόνων του θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου «Salema Revisited», σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη. Στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, θα εμφανιστεί με δύο νέες χορογραφίες, το Νederlands Dans Theater.

Στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Ερμηνευτές, ο  μαέστρος Daniel Barenboim [Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ] διευθύνει την Berlin Staatskapelle [Μπερλίν Στάατσκαπελλε] σε τέσσερις συναυλίες. Φιλοξενούμενοι του Μεγάρου θα είναι επίσης, αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, η Lucerne Festival Strings [Έγχορδα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης] με τη βιολονίστα Midori και η Philharmonia Orchestra του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του φιλανδού μαέστρου Sanntu-Matias Rouvali [Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι], με σολίστ τον Νοτιοκορεάτη Seong-Jin Cho [Σονγκ-Τζιν Τσο].

Στον κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές υπάρχουν οι συναυλίες της σοπράνο Marlis Petersen [Μάρλις Πέτερσεν], του γερμανού βαρύτονου Matthias Goerne [Ματτίας Γκαίρνε] με τον διάσημο Christoph Eschenbach [Kρίστοφ Έσενμπαχ] στο πιάνο και δύο διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών – του έλληνα βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά και της σοπράνο Dinara Alieva [Ντινάρα Αλίεβα], σε ένα ξεχωριστό γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στο πρόγραμμα του ίδιου κύκλου εντάσσονται επίσης οι πρώτες εμφανίσεις στην Ελλάδα του ισπανού οργανίστα Juan de la Rubia [Χουάν ντε λα Ρούμπια] και του πολυβραβευμένου Emerson Quartet [Κουαρτέτου Έμερσον], το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο της μουσικής δωματίου εδώ και 40 χρόνια, αλλά και τα ρεσιτάλ δύο πιανιστών με μακρά διεθνή παρουσία – της Maria João Pires [Μαρία Ζοάου Πίρες] και της Mitsuko Uchida [Μιτσούκο Ουτσίντα].

Τέλος, οργανώνεται αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τη μουσική παράσταση «Επέστρεφε στην ποίηση» με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και του Δημήτρη Καταλειφού.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ