ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΒΙΝΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ “ΜΑΥΡΟ ΜΟΝΑΧΟ” ΤΟΥ ΤΣΕΧΩΦ (σκηνοθεσία Κ. Σερεμπρένικοφ)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

anyteart,  8/7/22

Πρεμιέρα, χτες, στην αυλή του Παλατιού των Παπών, στην Αβινιόν για τον “Μαύρο Μοναχό” (διασκευή) του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Κύριλ Σερεμπρένικοφ. Στην πολυεθνική αυτή θεατιρκή παραγωγή(*) ένας καταπονημένος διανοούμενος, παρασυρμένος από τις ελπίδες του για ελευθερία και μεγαλείο, ο Αντρέι Κοβρίν αποφασίζει να ξεκουραστεί στην ύπαιθρο με τον παλιό του φίλο Πεσόσκι και την κόρη του Tania. Στον κήπο του ακινήτου, βλέπει να εμφανίζεται το φάντασμα ενός μοναχού που θα στοιχειώνει τακτικά τη διαμονή του έως ότου πέσει στην τρέλα.

Όταν ο Kύριλ Σερεμπρένικοφ διασκευάζει αυτό το φανταστικό διήγημα, θυμάται ότι ο ‘Αντον Τσέχωφ απεικονίζει χαρακτήρες παγιδευμένους στον «κολασμένο κύκλο» της αλήθειας καθώς και ότι η ιστορία αποτελείται από ένα πλήθος προσωπικών ιστοριών που συγκρούονται και συνυφαίνουν σε ένα περίπλοκο σύνολο: αυτό μιας αλήθειας που κανείς δεν μπορεί να κρατήσει μόνος του. Ένα θέμα που ο αντιφρονών καλλιτέχνης μεταφράζει στήνοντας την ίδια ιστορία από τη σκοπιά του καθενός από τους πρωταγωνιστές και πολλαπλασιάζοντας τις οπτικές και τα σημεία φυγής. Όλα παρακολουθούνται από την Εκάτη, τη θεά των κακών φεγγαριών που στοιχειώνουν το οροπέδιο…

Εκπαιδευμένος γιατρός, ο Anton Chekhov (1860-1904) είναι ο πιο διάσημος ποιητής στη ρωσική λογοτεχνία. Πιστεύει στην πρόοδο, στην ευτυχία. Η διαύγειά του και η άρνηση κάθε ψευδαίσθησης, για τον άνθρωπο, την κοινωνία ή τη θρησκεία, πότισαν τα έργα του αλλά και ενεργούσαν στην ανανέωση των θεατρικών αντιλήψεων της εποχής του.

Το έργο Le Moine noir, μετά τον Τσέχοφ, του Kirill Serebrennikov σε μετάφραση Daniel Loayza και Macha Zonina, ακολουθούμενο από το πρωτότυπο διήγημα σε μετάφραση Gabriel Arout, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Actes Sud-Papiers

 

Place de Palais / 7-15 Ιουλίου

(*) Το έργο Le Moine noir, μετά τον Τσέχοφ, του Kirill Serebrennikov είναι μια διεθνής παραγωγή με γερμανούς, ρώσους, αμερικανούς, γάλλους, γεωργιανούς, λετονούς, λιθουανούς, αρμένιους και φιλιππινέζους καλλιτέχνες που οργανώθηκε από το Thalia Theatre (Αμβούργο) και σε συμπαραγωγή με το Festival d’Avignon, την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, του Gogol Center (Μόσχα), του Onda – Εθνικό Γραφείο Καλλιτεχνικής Διάδοσης και με τη βοήθεια του Michael Otto Foundation, Rudolf Augstein Foundation, Ίδρυμα Richard M. Meyer και Cybersteel. Σε συνεργασία με την ARTE και τη Médias Monde της Γαλλίας.