ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΠΑΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟ ΜΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει λίγα επιπλέον χρήματα για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα από την πανδημία του κορωνοϊού, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) της ΝέαςΥόρκης, προχωρεί στην πώληση σπανίων βιβλίων από το αρχείο των εκδόσεών του.

Περισσότεροι από 100 κλασικοί τίτλοι – ιστορικές μονογραφίες και vintage βιβλία, έως εκδόσεις ζωγραφικής και γλυπτικής από τη συλλογή του MoMA – πωλούνται τώρα μέσω του ιστότοπου  MoMA Design Store. Η τιμή των βιβλίων κυμαίνεται από 25 $ έως 2.500 $ και τα έσοδα προορίζονται για τις εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου.

Η υψηλότερη τιμή αντιστοιχεί σ΄ένα αντίγραφο του τόμου William Eggleston (α΄ έκδοση) που θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά άλμπουμ φωτογραφιών του 20ου αιώνα. Το βιβλίο εκδόθηκε σε συνδυασμό με την αμφιλεγόμενη έκθεση του καλλιτέχνη του 1976, η οποία παρουσίασε, για πρώτη φορά, έγχρωμη φωτογραφία σε ένα μουσείο Kαλών Tεχνών.

Περί τα 500 $ πωλούνται μια συλλογή δοκιμίων του Mies van der Rohe, μια έρευνα για τις φωτογραφίες του Jan Groover  και μια μονογραφία των εκτυπώσεων Dubuffet.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των βιβλίων πωλείται από 50 έως 200 $. Μεταξύ αυτών είναι  ο κατάλογος μεγάλης έκθεσης του 1977 με έργα από τη συλλογή του μουσείου ( 150 $ ), ένα βιβλίο που ερευνά το έργο του Bill Viola( $ 100 ) και μία πρωτοποριακή έκδοση για τη σύγχρονη ζωγραφική που γράφτηκε από τον Alfred Barr, τον πρώτο σκηνοθέτη του μουσείου ( 75 $ ). Υπάρχει ακόμη και ένα βιβλίο για την τέχνη από μικρά παιδιά (100 $).

Το μουσείο αναφέρει ότι για όσους δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να  πληρώσουν, αλλά θέλουν ακόμα να κατανοήσουν καλύτερα το ιστορικό παρελθόν του MoMA, προσφέρονται δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που καλύπτουν θέματα όπως η  σύγχρονη τέχνη, η μεταπολεμική ζωγραφική και η φωτογραφία.