ΠΩΣ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ; 17η ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

“Πώς θα ζούμε μαζί;” ρωτά η 17η  Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2020 που παρά την επιδημία κορανοϊού στην Ιταλία θ’ ανοίξει για το κοινό από το Σάββατο 23 Μαΐου έως την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, στούς κήπους Giardini και το Arsenale. Σε on line συνέντευξη Τύπου, σήμερα(27/2/20), ο επιμελητής της έκθεσης Hashim Sarks και ο πρόεδρος της Μπιεννάλε Paolo Baratta ανέπτυξαν το θέμα και παρουσίασαν τη διοργάνωση από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) ο πρώτος και τη Βενετία ο δεύτερος, σε ζωντανή σύνδεση, η οποία αντικατέστησε την προγραμματισμένη για τις 3 Μαρτίου συνέντευξη Τύπου στο Ιταλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου που ακυρώθηκε χωρίς καμία εξήγηση.

Χρειαζόμαστε ένα νέο χωροταξικό συμβόλαιο “, δήλωσε ο Sarks, “στο πλαίσιο της διεύρυνσης των πολιτικών διαχωρισμών και των αυξανόμενων οικονομικών ανισοτήτων, καλούμε τους αρχιτέκτονες να φανταστούν χώρους στους οποίους μπορούμε να ζήσουμε μαζί”.

Το ερώτημα,” Πώς θα ζήσουμε μαζί; ” είναι ένα τόσο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα όσο και χωροταξικό. Ο Αριστοτέλης το έθεσε όταν καθόριζε την πολιτική και επανήλθε σ΄αυτό για να προτείνει το μοντέλο της πόλης. Κάθε γενιά θέτει το ερώτημα και απαντά διαφορετικά “, πρόσθεσε ο Sarks.

«Οι πρόσφατα ταχέως μεταβαλλόμενοι κοινωνικοί κανόνες, η αυξανόμενη πολιτική πόλωση, η κλιματική αλλαγή και οι τεράστιες παγκόσμιες ανισότητες μας κάνουν να θέτουμε αυτό το ζήτημα πιο έντονα και σε διαφορετικές κλίμακες από πριν. Παράλληλα, η αδυναμία των πολιτικών μοντέλων που προτείνονται σήμερα μας ωθεί να προτάξουμε το χώρο και, ίσως, όπως ο Αριστοτέλης, να εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική θα διαμορφώσει την κατοικία και πιθανόν το μοντέλο για το πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί ».

Η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής 2020 προβάλει επίσης “τον αναδυόμενο ακτιβισμό των νέων αρχιτεκτόνων και τις ριζοσπαστικές αναθεωρήσεις τους, τα νέα προβλήματα που θέτει ο κόσμος  στην αρχιτεκτονική και, παράλληλα εμπνέεται από αυτόν τον ακτιβισμό και τις ανατροπές που προτείνει το επάγγελμα της αρχιτεκτονικής ως προς την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων” επισήμανε ο Sarks.

«Θεωρούμε χρήσιμο μια Μπιεννάλε να μπορεί να υπενθυμίσει σε όλους ότι η ταυτότητα της κοινωνίας ή της κοινότητας έγκειται στην ποιότητα των έργων που προτείνει  για το μέλλον της, στη διόρθωση των στρεβλώσεων και στην αξιοποίηση των πόρων  έτσι ώστε να έχουν αντίκτυπο στον κόσμο και να μπορούν να προκύψουν, τα έργα αυτά, μόνο από εκτεταμένη ευαισθητοποίηση και ευρεία συνεργασία “ανέφερε ο πρόεδρος της Μπιεννάλε Paolo Baratta.

Η έκθεση θα αναπτυχθεί  μεταξύ του Κεντρικού Περίπτερο στο Giardini, το Arsenale και το Forte Marghera, Συμμετέχουν  114 αρχιτέκτονες από 46 χώρες με αυξημένη εκπροσώπηση από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Για πρώτη φορά συμμετέχουν Γρενάδα, Ιράκ και Ουζμπεκιστάν.

Η Μπιεννάλε αναμένεται να προσελκύσει περίπου 250.000 επισκέπτες.