ΠΟΜΠΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΚΑΪΡΟ – Με μια φαντασμαγορική πομπή των αρχαίων ηγεμόνων της η Αίγυπτος μετέφερε, μέσω του Καϊρου, 22 μούμιες – 18 βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες, από το παλιό νεοκλασικό Αιγυπτιακό Μουσείο στο νέο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού που απέχει 5 χιλιόμετρα.

Με αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας όπως, αρμόζει στους βασιλείς και την ιδιότητα τους ως εθνικούς θησαυρούς, οι μούμιες μεταφέρθηκαν με μια χρυσή παρέλαση των Φαραώ, με χρονολογική σειρά – από τον κυβερνήτη της 17ης δυναστείας, Seqenenre Taa II, στον Ραμσή IX, ο οποίος βασίλευσε τον 12ο αιώνα π.Χ.

Οι μούμιες ανακαλύφθηκαν το 1881 και το 1898  στα ερείπια της Θήβας, της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιγύπτου – (Λούξορ στην Άνω Αίγυπτο).

Τα εκθέματα θα φιλοξενηθούν τώρα στο Royal Hall of Mummies και θα είναι επισκέψιμα στο ευρύ κοινό από τις 18 Απριλίου.Επίσης ένα νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, που θα φιλοξενήσει τη διάσημη συλλογή Tutankhamun, πρόκειται να ανοίξει το επόμενο έτος, κοντά στις Μεγάλες Πυραμίδες στη Γκίζα.

Οι αρχές της Αιγύπτου ελπίζουν ότι το νέο μουσείο θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση του τουρισμού – πρωταρχική πηγή ξένου νομίσματος για τη χώρα – ο οποίος έχει πληγεί από πολιτικές αναταραχές την τελευταία δεκαετία και πιο πρόσφατα από την πανδημία του κορωνοιού.

 

 

Video