ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΛΕΝΟΡΜΑΝ ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΑΘΗΝΑ – Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021 ανακοίνωσαν, σήμερα, η Βουλή των Ελλήνων και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Πύλη: κοινό βίωμα, σύνδεση, σπίτι»  που θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής, επί της οδού Λένορμαν 218, στο διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021. Το πρόγραμμα υλοποιείται με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και στόχο έχει να υπερπηδήσει τα κλασικά μοντέλα του εθνικού αφηγήματος και να κοιτάξει στο μέλλον και το διεθνές περιβάλλον.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, μέρος του κτιρίου του Καπνεργοστασίου (η ισόγεια βόρεια-βορειοδυτική πτέρυγα, το αίθριο και το κτήριο του πρώην τελωνείου)  αποκαθίσταται με χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, και δημιουργείται ένας νέος χώρος πολιτισμού με σύγχρονες υποδομές που θα παραμείνουν ως δωρεά στο κτίριο μετά τη λήξη της έκθεσης. Το Καπνεργοστάσιο θα μπορεί στο μέλλον να αποτελεί τόπο πολιτιστικής συνάντησης και δημιουργίας.

Στην έκθεση καλλιτέχνες από διαφορετικές ηπείρους και ποικίλα πολιτιστικά υπόβαθρα θα συγκλίνουν για να χτίσουν μια κοινότητα ιδεών. Η διοργάνωση είναι του ΝΕΟΝ, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας ΝΕΟΝ και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago. Η προετοιμασία της έκθεσης έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Όπως δήλωσε η Ελίνα Κουντούρη στη σημερινή παρουσίαση, αφορμή για τον τίτλο της (Πύλη), υπήρξε ένα άρθρο της Αρουντάτι Ρόι στους Financial Times, τον Απρίλιο 2020, στο οποίο αναλύεται η διεθνής κατάσταση και αναφέρεται πώς «η πανδημία του κορωνοϊού είναι  ουσιαστικά μια Πύλη, ένα σημείο μετάθεσης από αυτό τον κόσμο σε έναν άλλο».

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, τα ονόματα των καλλιτεχνών και την τελική μορφή του κτιρίου –εκθεσιακού χώρου θα ανακοινωθούν με τη νέα χρονιά. Ένα ξεχωριστό παράλληλο πρόγραμμα με υλικό από την πλούσια ιστορία του κτιρίου θα παρουσιαστεί επίσης σε συνεργασία με τη Βουλή. Να θυμίσουμε ότι στο Καπνεργοστάσιο, που πέρασε στην ιδιοκτησία της Βουλής πριν από 20 χρόνια, στεγάζονται η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Τυπογραφείο της.