ΠΩΛΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜET ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Μ΄ένα πιθανό έλλειμμα 150 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της πανδημίας, ενδέχεται να βρεθεί το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Met )το οποίο για το λόγο αυτό ξεκίνησε, ήδη,συνομιλίες με δημοπρασίες και με τους επιμελητές του προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων έργων τέχνης για να πληρωθούν έξοδα για τη συντήρηση της συλλογής του. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η διεύθυνση του μουσείου δεν εχει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας  στο προσεχές μέλλον και τις περαιτέρω επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει στο μουσείο γι αυτό και θεωρεί επιβεβλημένο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εν μέσω της ομιχλώδους κατάστασης.

Όπως πολλά άλλα ιδρύματα, το Μητροπολητικό Μουσείο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια διευκόλυνση διετούς διάρκειας που παρέχει η Ένωση Διευθυντών του Μουσείου Τέχνης – μια επαγγελματική οργάνωση που καθοδηγεί τα μέλη της προς τις βέλτιστες επιλογές – η οποία επιτρέπει να διετίθονται τα έσοδα από τις πωλήσεις έργων και σε άλλες κατευθύνσεις και πέραν της αγοράς νέων έργων για τον εμπλουτισμό των συλλογών. Στο παρελθόν, τα αμερικανικά μουσεία είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τέτοια κεφάλαια μόνο για μελλοντικές αγορές έργων τέχνης. Αλλά την περασμένη άνοιξη, η Ένωση ανακοίνωσε ότι έως τις 10 Απριλίου 2022, θα επέτρεπε στα μουσεία που «χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις πωλήσεις έργων τέχνης για να πληρώσουν τα έξοδα που σχετίζονται με την άμεση φροντίδα των συλλογών».

Το περασμένο φθινόπωρο το Mουσείο Μπρούκλιν κατέφυγε σ’ αυτή τη δυνατότητα και συγκέντρωσε συνολικά 31 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις δημοπρασιών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τη φροντίδα των έργων τέχνης της συλλογής του. Aπό την άλλη μεριά ακολούθησε το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης  ανακοινώνοντας ότι θα αποσύρει πίνακες ζωγραφικής των Brice Marden, Clyfford Still και Andy Warhol. Μετά από κριτική και συνομιλίες με την ένωση διευθυντών του μουσείου, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να “τραβήξει” τα έργα των Still και Marden δύο ώρες πριν από τη δημορασία.

Στην κίνηση του Μητροπολιτικού Μουσείου για την απόσυρση έργων, αντέδρσε ο πρώην διευθυντή του, Τόμας Π. Κάμπελ, ο οποίος το Σάββατο δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Instagram ότι «δυσαρεστήθηκε» από τα νέα και εξέφρασε το φόβο του να γίνει κανόνας η απόσυρση για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων εάν κορυφαία μουσεία όπως το Μητροπολιτικό ακολοθήσουν αυτή την οδό. Η απόσυρση θα είναι σαν το κρακ κοκαΐνης για τον εθισμό – μια γρήγορη επιτυχία, που γίνεται εξάρτηση. “-ανέφερε ο Κάμπελ – διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος  τώρα των Μουσείων Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο.

Όπως συνηθίζεται σ΄ αυτές τις περιτπώσεις οι επιμελητές του Μητροπολιτικού Μουσείου θα εκτιμήσουν στα τμήματα τους τα κομμάτια που είναι διπλά ή έχουν αντικατασταθεί από καλύτερα ή σπανιότερα έργα προκειμένου να καταλήξουν σ’ αυτά που θα προταθούν για πώληση. Τα  υποψήφια προς πώληση έργα θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από τους διευθυντές του τμήματος, τον διευθυντή του μουσείου και το Διοικητικό Συμβούλιο πριν από τη  δημοπρασία. Το ΔΣ πρέπει επίσης να εγκρίνει στην επόμενη συνεδρίαή του το Μάρτιο την αναθεώρηση της πολιτικής  ως προς τη συντήρηση των συλλογών του μουσείου Ακόμα και όταν η Met επανεξετάζει τη συλλογή της για έργα που πωλούν για να πληρώσουν για φροντίδα συλλογών, το μουσείο προσπαθεί επίσης να αυξήσει τις εκμεταλλεύσεις του σε παραμελημένες περιοχές, όπως έργα γυναικών και έγχρωμων ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι – όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times – μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και τον υπολογισμό των αγώνων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και μέσα στο μουσείο, το Μητροπολιτικό Μουσείο εξέδωσε τον Ιούλιο επιστολή με την οποία δεσμεύτηκε για τη δημιουργία  ταμείου ύψους  3-5  εκατομμυρίων δολλαρίων «για την υποστήριξη πρωτοβουλιών, εκθέσεων και εξαγορών από το χώρο διαφορετικών ιστοριών τέχνης.” Το μουσείο δεσμεύθηκε επίσης να δημιουργήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες δωρεές για την απόκτηση δέκα εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να αυξήσει τον αριθμό των έργων έγχρωμων καλλιτεχνών στις συλλογές  του 20ου και του 21ου αιώνα.

Με πληροφορίες από New York Times

Σχετικά με το θέμα:

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ