ΠΙΝΤΕΡ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Δύο έργα του Χάρολντ Πίντερ προστίθονται, αυτή τη δύσκολη για το χώρο του θεάματος περίοδο, στη θεατρική σκηνή της Αθήνας. Είναι «Η Προδοσία» που ανέβηκε ήδη στο θεάτρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και το έργο “Τέφρα και σκιά”  σε σκηνοθεσία  Γιώργου Σκεύα που έχει πρεμιέρα, αύριο (23/10),στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Η “Προδοσία” παρακολουθεί τη δεκαετή διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός άντρα (Τζέρρυ) με τη σύζυγο του καλύτερου του φίλου (Έμμα και Ρόμπερτ). Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των τριών ηρώων του μέσα από εννέα, σύντομες, σκηνές, χρησιμοποιώντας μια ευφυή ανατροπή: το έργο ξεκινά με τη συνάντηση των δύο πρώην εραστών, δύο χρόνια μετά τη διακοπή του δεσμού τους, και πηγαίνει πίσω στο χρόνο, για να καταλήξει τη μέρα που ξεκινά ο «παράνομος» δεσμός τους, δέκα χρόνια πριν. Ο Πίντερ βάζει στο μικροσκόπιο τα τρία πρόσωπα και παρακολουθεί με πικρό χιούμορ τις αλλαγές που επέρχονται συν τω χρόνω στις μεταξύ τους σχέσεις.

Στο έργο “Τέφρα και σκιά” ένα ζευγάρι, ο Ντέβλιν και η Ρεβέκα, στο τέλος της σχέσης τους  κατοικούν σε έναν τόπο φαινομενικά ασφαλή, όπου σταδιακά αυτοεγκλωβίζονται, ανασύροντας μνήμες οδυνηρών γεγονότων από προσωπικές μνήμες, το συλλογικό ασυνείδητο, τη σύμπλευση των βιωμάτων της παγκόσμιας ιστορίας και παραπέμποντας έτσι σε άλλα, προκλητικά, εφιαλτικά, επικίνδυνα, απαγορευμένα τοπία για τα οποία επιτάσσει στους θεατές συνενοχή και συνέργεια. “Στο Tέφρα και Σκιά δεν αναφέρομαι μόνο στους ναζί: μιλάω για μας και τις αντιλήψεις μας για το παρελθόν και την ιστορία μας, και για το πώς μας επηρεάζουν σήμερα” τονίζει ο Πίντερ επισημαίνοντας ότι το έργο έχει ευρύτερη σχέση με όλα τα πολιτικά εγκλήματα της εποχής μας, που πολλές φορές γίνονται εν ονόματι της δημοκρατίας, μιας λέξης που αρχίζει να βρομάει”, και με τη σιωπηρή συναίνεση, την ένοχη απάθεια των ελεύθερων πολιτών αυτών των δημοκρατιών. (*)

(*) Τέφρα και σκιά” εκδόσεις Καστανιώτη