ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΠΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ένας πίνακας που δείχνει τον ήρωα Μεξικανό επαναστάτη Αιμιλιάνο Ζαπάτα γυμνό, πάνω σ’ ένα άλογο, με ψηλά τακούνια και καπέλο με μεγάλο γείσο, έχει προκαλέσει την οργή απογόνων του Ζαπάτα και αντιδράσεις διαμαρτυρίας. Ήδη, 200 περίπου αγρότες της οργάνωσης mustachioed Zapata πρωτοστάτησαν και μπλόκαραν, την περασμένη Τρίτη, την είσοδο του Μουσείου Palace of Fine Arts όπου στεγάζεται η έκθεση Emiliano Zapata Despues de Zapata (O Αιμιλιάνο Ζαπάτα μετά τον Ζαπάτα) με το επίμαχο έργο La Revolution (2014) του Fabian Chairez.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που κάλυψαν το γεγονός αναφέρουν ότι  ο εγγονός του Ζαπάτα, Jorge Zapata Gonzalez δήλωσε ότι η ζωγραφική πρέπει να αφαιρεθεί διφορετικά οι απόγονοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια. “Για εμάς ως συγγενείς – είπε- αυτό δυσφημεί την εικόνα του στρατηγού μας που τον απεικονίζει ως γκέι.”

Στη συγκέντρωση των αγροτών εμφανίστηκε ολιγομελής ομάδα υπερασπιστών της  σεξουαλικής ποικιλομορφίας και προκλήθηκαν επεισόδια μεταξύ των δύο ομάδων. Το mustachioed Zapata είναι διάσημο για τους κορυφαίους αγρότες που απαίτησαν δικαιώματα γης στην επανάσταση του 1910-17.

Ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών Antonio Medrano, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ελευθερία της έκφρασης και ότι δεν μπορούν να παρουσιάζουν την ιστορία μας με αυτόν τον τρόπο”   και ζήτησε  από την κυβέρνηση να σέβεται τις “μεγάλες μορφές” της ιστορίας του Μεξικού.”Δεν μπορούμε να επιτρέψουν αυτό το είδος ψεύδους”, δήλωσε ο Μεντράνο. Τόσο οι συγγενείς όσο και οι διαδηλωτές ζητούν να αποσυρθεί το έργο από την έκθεση κάτι που το μουσείο αποκλείει με δηλώσεις τους.

Ο Luis Vargas, επιμελητής της έκθεσης, σημείωσε ότι η διαμάχη είχε φέρει πολλούς επισκέπτες. Ο ίδιος θεωρεί ότι ένας πίνακας είναι απλώς μια καλλιτεχνική εκπροσώπηση και ότι χαρακτηρίζει θετικό γεγονός  την επανέναρξη συζητήσεων για καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία του Μεξικού, όπως η ομοφυλοφιλία.

Ο καλλιτέχνης Fabian Chairez δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η ζωγραφική δεν τιτλοφορείται ως πορτραίτο του Ζαπάτα ο οποίος εκπροσωπείται κανονικά στην έκθεση με όπλο και ζώνη πυρομαχικών.

 

Mexico City /Palace of Fine Arts 27.11.2019- 16.2.2020

Video