ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΜΠΙΝΤΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΡΟΤΖΕΡΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 19/12/21

Ο πρωτοπόρος της αρχιτεκτονικής υψηλής τεχνολογίας Ρίτσαρντ Ρότζερς, ο οποίος σχεδίασε το κτίριο του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι και των Λόϋντς του Λονδίνου, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Ο Βρετανοϊταλός αρχιτέκτονας Ρότζερς, ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες στον κόσμο, πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στους New York Times από τον γιο του Ρου Ρότζερς και σε δήλωση στον ιστότοπο του στούντιο Rogers Stirk Harbor + Partners, του οποίου ο Rogers υπήρξε ιδρυτικός εταίρος. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, του απονεμήθηκαν όλες οι κορυφαίες διακρίσεις της αρχιτεκτονικής: Pritzker Architecture Prize – η υψηλότερη διάκριση της αρχιτεκτονικής – το 2007, το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο το 1985, το Χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτέκτονα το 2019 και το Praemium Imperiale.

Άλλες δημιουργίες του είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το κτίριο Senedd του Ουαλικού Κοινοβουλίου στο Κάρντιφ, ο τερματικός σταθμός 5 στο αεροδρόμιο Χήθροου και ο τερματικός σταθμός 4 του αεροδρομίου Barajas της Μαδρίτης.

Κατασκεύασε επίσης το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη Νο3, έναν ουρανοξύστη 80 ορόφων στη θέση των πρώην Δίδυμων Πύργων.

Οι επικριτές του όλα αυτά τα χρόνια περιελάμβαναν τον Πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος μίλησε για την αντιπάθειά του στα σχέδια του Λόρδου Ρότζερς σε πολλές περιπτώσεις.