ΠΕΘΑΝΕ Η ΜΑΓΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 22/7/21

Έφυγε, σήμερα, από ανακοπή καρδιάς, η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου Μάγια Λυμπεροπούλου (1940- 2021). Γεννήθηκε στην Πάτρα, έζησε στην Αθήνας, τελείωσε το Γυμνάσιο στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Pierce), όπου  ήρθε σε επαφή με το θέατρο για πρώτη φορά με το έργο Ερρίκος  5ος του Σαίξπηρ  σε ερμηνεία Λόρενς Ολίβιε.

Άρχισε σπουδές στη Νομική Αθηνών προς το τέλος της δεκαετίας του 50, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε ποτέ αφού επέλεξε, παράλληλα, να σπουδάσει θέατρο στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1959 στο έργο “Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” του  Τενεσί Ουίλλιαμς. Στο Θέατρο Τέχνης πέρασε μία ολόκληρη δεκαετία της ζωής της όπου ήρθε σε επαφή με το διεθνές ρεπερτόριο της εποχής (Πίντερ, Ιονέσκο) και τις πρώτες θεατρικές παρεμβάσεις των Τσαρούχη και Χατζιδάκι στη θεατρική σκηνή, στο υπόγειο του Κουν. Από το Θέατρο Τέχνης έφυγε το 1971 και πήγε στο Παρίσι όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός.

Στις ερμηνείες της περιλαμβανονται μεταξύ άλλων τα έργα “Άγγελοι στην Αμερική (2010), “Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα” (2013), “Ο θείος Βάνιας” (2009), “Η τριλογία του παραθερισμού” (2011).