ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΥΑΛΙ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ DONUM THΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 5/8/22

Στην περιοχή Carneros, την κοιλάδα των αμπελιών της Καλιφόρνια, μεταξύ της Nάπα και Σονόμα, βρίσκεται το περίφημο Donum Estate το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες καλλιεργεί όχι μόνο βραβευμένα pinot noir και chardonnay, αλλά και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερε ιδιωτικές συλλογές γλυπτών στον κόσμο, ανοιχτή στο κοινό. Περισσότερα από 50 έργα καλλιτεχνών από τον Doug Aitken έως τον Ai Weiwei εκτίθενται ανάμεσα στους βιολογικούς και βιοδυναμικούς αμπελώνες του, για να μην αναφέρουμε τον χώρο που στεγάζει το Crouching Spider της Louise Bourgeois και έναν μνημειώδη κρεμαστό τοίχο από τον El Anatsui.

Τελευταία, το κτήμα συνεργάστηκε με το Studio Other Spaces – τη διεπιστημονική, πειραματική εταιρεία τέχνης και σχεδίου από τον εννοιολογικό καλλιτέχνη Olafur Eliasson και τον αρχιτέκτονα Sebastian Behmann – για να δημιουργήσει το νέο του περίπτερο οινογευσίας, που άνοιξε αυτή την εβδομάδα.

«Περπατήσαμε για πρώτη φορά στη γη το 2019 με τον Olafur», δήλωσαν οι ιδιοκτήτες του Donum, Mei και Allan Warburg. «Ο ήλιος έδωσε αντίθεση σε ένα φάσμα χρωμάτων, ήπιαμε μια γουλιά από το pinot noir και εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε το Vertical Panorama Pavilion».

Ο Eliasson είναι γνωστός για τις καθηλωτικές εγκαταστάσεις του όπως το The weather project (2003) στο Turbine Hall της Tate του Λονδίνου και τα πολυαισθητηριακά έργα που αλλάζουν τις χωρικές αντιλήψεις. Έτσι, με τον πολύχρωμο, κωνικό γυάλινο θόλο του, το περίπτερο που κατασκεύασε στην Καλιφορνια είναι ένα κυριολεκτικό πρίσμα μέσα από το οποίο μπορείτε να γνωρίσετε την τέχνη, το κρασί και το μοναδικό terroir του κτήματος.

«Τα συγκεκριμένα σχεδιαστικά στοιχεία είναι αφαιρέσεις εξαρτημάτων που λαμβάνονται από μια κάθετη τομή μέσα από τη θέση του περιπτέρου στο κτήμα», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι Eliasson και Behmann.  “Το περίπτερο χαρτογραφεί το έδαφος, τη βλάστηση, τον άνεμο, τον ήλιο, την ατμόσφαιρα και τη βροχή.”

Με το μάτι στραμένο στο βορρά, ο θόλος αντλεί την έμπνευσή του από κυκλικά ημερολόγια. Τα 832 πάνελ από το πλαστικοποιημένο γυαλί του μεταφέρουν τους ετήσιους μετεωρολογικούς μέσους όρους του κτήματος – υγρασίας, θερμοκρασίας, ηλιακής ακτινοβολίας και έντασης ανέμου – σε 24 αποχρώσεις που αντανακλούν τους γύρω αμπελώνες (και τους ελαιώνες και τα χωράφια με λεβάντα).

Το περίπτερο παρέχει τη δυνατότητα μιας εμπειρίας γευσιγνωσίας κρασιού «Transcend». Οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν τις μοναδικές ποικιλίες του αμπελώνα Donum, ενώ απολαμβάνουν την τέχνη στον αέρα και την πανοραμική θέα στον κόλπο San Pablo.