ΠΕΡΙ ΦΙΛΙΑΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΕΧΑΜΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της σύγχρονης φιλοσοφίας, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, παρουσιάζει το βιβλίο του«Περί φιλίας»(εκδόσεις Μεταίχμιο) στο βιβλιοπωλείο ΛΕΞΙΚΟΠΩΛΕΙΟ, την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, στις 7 μ.μ., στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Στασίνου 13, Παγκράτι).

Με τον Αλέξανδρο Νεχαμά θα συνομιλήσει ο μεταφραστής του βιβλίου Θεοφάνης Τάσης. Ο καθηγητής φιλοσοφίας αναλύει σε βάθος το μυστηριώδες φαινόμενο της φιλίας και εξηγεί για ποιο λόγο είναι ένα από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της ζωής του ανθρώπου.

Προκειμένου να ορίσει τη σηµασία της φιλίας στη ζωή µας στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Αλέξανδρος Νεχαµάς ανατρέχει στη φιλοσοφία και αντλεί παραδείγματα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

«Το να πει κανείς ότι η φιλία είχε µια επίδραση στον βίο των συμμαθητών µου ισοδυναμεί µε το να πει ότι είχε µια επίδραση στον ίδιο τους τον εαυτό» -σημειώνει ο συγγραφέας.  “ Όταν συνειδητοποίησα ότι αυτοί οι άνθρωποι έγιναν αυτοί που είναι, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο µέρος αυτού που είναι, χάρη στη φιλία, συνειδητοποίησα επίσης ότι η φιλία, ακόµη και όταν εµφορείται από την επιθυµία ανάκτησης ενός κοινού παρελθόντος, είναι κρίσιµη για τη διαµόρφωση ενός διαφορετικού μέλλοντος. Αυτοί που είµαστε καθορίζεται σε μεγάλο βαθµό από τους φίλους µας, των οποίων ο ρόλος στον βίο µας είναι τόσο πιο επιδραστικός και περιεκτικός όσο εγγύτερη συμβαίνει να είναι η σχέση µας. Οι φιλίες µας δεν είναι αδρανείς. Οι φιλίες των συμμαθητών µου διαστέλλονται εντός του βίου τους: τον επικαλύπτουν. Κάθε φιλία µας συνδέεται λίγο έως πολύ µε οτιδήποτε άλλο γύρω από µας: ο καθένας από τους φίλους µας, τόσο περισσότερο όσο περισσότερο κοντά του νιώθουμε, επηρεάζει την κατεύθυνση του βίου µας, όπως ακριβώς η κατεύθυνση του βίου µας επηρεάζει την επιλογή των φίλων µας. Η φιλία είναι κρίσιµη γι’ αυτό που θα γίνουµε στη ζωή.»

Αλέξανδρος Νεχαµάς (1946) γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας, Ανθρωπιστικών Σπουδών και Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήµιο του Πρίνστον. Τα ενδιαφέροντά του περιλαµβάνουν την Ελληνική Φιλοσοφία, τη Φιλοσοφία της Τέχνης, την Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία και τη Λογοτεχνική Θεωρία. Έχει µεταφράσει επίσης το Συµπόσιο και τον Φαίδρο του Πλάτωνα στα αγγλικά. Το 2018 εξελέγη τακτικό µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει µεταξύ άλλων τα βιβλία του Νίτσε: Ζωή σαν λογοτεχνία και Η τέχνη του βίου: Σωκρατικοί στοχασµοί από τον Πλάτωνα στον Φουκώ.