ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ … ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

To ακριτικό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου με τη μακρά ιστορία και τους πολλούς ανά τους χρόνους διεκδικητές, περιηγήθηκε και απαθανάτισε μοναδικά o φωτογραφικός φακός του  Χρίστου Σιμάτου. Είναι η Μεγίστη ή όπως είναι γνωστό, το Καστελλόριζο. Τώρα,  το υλικό αυτό παρουσιάζεται στην έκθεση «Καστελλόριζο … εκεί που σταματάει ο χρόνος»,  στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης, στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», σε οργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ). Πρόκειται για μια συλλογή υψηλής αισθητικής, με φωτογραφίες τοπία του Καστελλόριζου  με στόχο να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του νησιού.

Η ιστορία του φεστιβάλ ντοκυμαντέρ στο Καστελόριζο ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια με στόχο την προβολή του νησιού και την καθιέρωσή του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Εφέτος, παρά την καραντίνα και τον εγκλεισμό σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών. Ενδεικτικό είναι ότι η προκριματική επιτροπή επέλεξε 24 ντοκιμαντέρ (από τις 300 αιτήσεις) από 18 διαφορετικές χώρες.

Στην τελετή έναρξης, στις 23/8, παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον «πατριάρχη» του ρεμπέτικου, τον Μάρκο Βαμβακάρη, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μάρκος» και τη συναυλία της Σοφίας Παπάζογλου, ενώ για την τελετή λήξης έχει προγραμματιστεί, σε πρώτη παγκόσμια προβολή, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ Saving North του Μίτσελ Τζόνσον. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και την ορχήστρα του.  Παράλληλες εκδηλώσεις συνοδεύουν τις προβολές: συζητήσεις για επαγγελματίες, προβολή του υποψήφιου για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας Honeyland των Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέβσκα,  έκθεση φωτογραφίας «Καστελλόριζο, εκεί που σταματάει ο χρόνος» του Χρίστου Σιμάτου,  έκθεση γλυπτικής του Αλέξανδρου Ζυγούρη και οι μουσικές ανάπαυλες με τους World Music Enseble, παραστάσεις Καραγκιόζη του Θιάσου Σκιών – Αλέξανδρος Μελισσηνός και μαθήματα κατάδυσης από τον εκπαιδευτή Ρομπέρτο Κάλιτς.   Η παρακολούθηση όλων των ντοκιμαντέρ και των παράλληλων εκδηλώσεων του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» είναι δωρεάν.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το ΙΔΙΣΜΕ, την Ecrans des Mondes (Παρίσι) και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Καστελλορίζου (Σίδνεϊ) και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ), του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μεγίστης, των πρεσβειών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ και έχει την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΕΡΤ και του ΕΚΟΜΕ.

 

από τις 23 – 30 Αυγούστου 2020